EDITORIALS

Ciutadans té la clau

2
Es llegeix en minuts

Ados dies de l'inici de la campanya electoral del 20-D, l'enquesta que avui publiquem, realitzada pel GESOP, confirma alguns trets que ja es van observar en les eleccions europees i municipals-autonòmiques i en anteriors baròmetres: el final del bipartidisme imperfecte i la irrupció de dues forces d'àmbit estatal amb capacitat de pactar per formar majories. Les projeccions mostren un mapa molt complex, i els tècnics auguren que la campanya electoral pot decantar més vots que en altres ocasions. La foto del moment indica que el PP, tot i perdre la meitat dels vots, seguiria en primera posició (23,9%), amb el PSOE (21,4%) i Ciutadans (21%) disputant la segona plaça, i Podem més allunyat (16%).

Notícies relacionades

Cap dels dos grans podria formar govern en solitari; el PP requeriria de la fórmula més senzilla, que és el suport de Rivera, i el PSOE hauria de pactar també amb el partit taronja i aconseguir l'abstenció de Podem. Ciutadans apareix, doncs, com l'única força -descartada la gran coalició PP-PSOE, que pocs desitgen- que disposa de la clau del Govern. Difícil situació per al partit emergent que en les autonòmiques va recolzar el PSOE o el PP en funció de qui va obtenir més vots. Ara l'opció és menys senzilla perquè un suport sense més ni més al PP i sense entrar al Govern -com Rivera ha promès- podria esborrar el seu perfil a quatre anys vista, tornant a insuflant oxigen al PP. Per una altra part, un acord així podria complicar encara més la recerca d'una sortida al conflicte català. Precisament aquesta aliança, que és la preferida pels electors del conjunt d'Espanya, té molt menys suport a Catalunya, on el pacte PSOE-Podem és el preferit, sens dubte com a opció més oberta a una sortida negociada.

En relació amb Catalunya, l'enquesta de les generals ofereix un resultat que dificulta l'opció de Mas d'anar a unes autonòmiques al març abans que renunciar ara a la seva candidatura a la presidència, com exigeix la CUP. Podem (En Comú Podem, 19,4%), C's (18,4%), ERC (18,1%) i PSC (17,4%) relegarien CDC (Democràcia i Llibertat, 14,1%) a la cinquena plaça. Mal auguri perquè la nova CDC comenci la seva singladura sense l'empara de Junts pel Sí. Amb aquests resultats (a més de la CUP), el futur Parlament tampoc oferiria solucions fàcils. L'aritmètica tornaria a empènyer a acords més realistes.