EDITORIALS

Els errors d'intel·ligència

1
Es llegeix en minuts

Després dels atemptats terroristes perpetrats per Al-Qaida als Estats Units l'11-S del 2001, investigacions periodístiques i informes oficials van revelar que aquella barbàrie es podia haver evitat si els diferents serveis i agències d'intel·ligència que operen al país haguessin posat en comú tota la informació que tenien a les seves mans. Hi havia totes les dades, però cada organisme tenia només unes peces del puzle que es revelaria letal. Després dels atemptats de fa una setmana a París emergeix una fotografia bastant semblant. Els ministres de Justícia i Interior de la Unió Europea han hagut d'admetre que hi ha hagut seriosos errors en l'intercanvi d'informació entre els serveis d'intel·ligència dels governs. Com alertava el responsable de la lluita antiterrorista europea, Gilles de Kercheve, no servirà de res controlar les fronteres exteriors de la Unió Europea si la informació de la qual disposa cada un dels membres de la Unió Europea no és compartida per tots. Això és el que ha passat fins al fatídic 13 de novembre. Molts dels terroristes responsables dels atemptats estaven fitxats, però s'havien pogut moure lliurement per diversos països europeus.

Certament en les circumstàncies actuals de gran alarma social la presència al carrer d'agents uniformats i els massius dispositius de control en llocs públics donen seguretat a la ciutadania, però el que és verdaderament important és una feina que no és visible, és la feina compartida d'intel·ligència. Aquesta tasca ha de ser impulsada conjuntament i disposar de prou mitjans per ser portada a terme. I també és fonamental la col·laboració amb països tercers, com el Marroc o Turquia, per esmentar només dos exemples pròxims, una col·laboració que pot ser molt complexa perquè els interessos i les agendes no són sempre coincidents, però el resultat de la qual seria beneficiós per a tothom.

Notícies relacionades

No existeix mai el risc zero, i encara menys quan el terrorisme islamista té a les seves mans la important carta de la im-

molació de l'assassí, però una bona intel·ligència ha de ser capaç de reduir el risc. La millora del flux d'informació és només un dels molts elements en la lluita contra el terrorisme, però ha de servir per millorar tant la seguretat interior com l'exterior de la Unió Europea.