La indemnització a Ester Quintana

1
Es llegeix en minuts

Ester Quintana, la dona que va perdre un ull durant una manifestació als voltants del passeig de Gràcia de Barcelona el dia de la vaga general de desembre del 2012, ha sigut indemnitzada amb 260.931 euros. En un document particular, el Departament d'Interior admet per primera vegada que les ferides es van produir per «una actuació policial», sense assenyalar quins tipus d'intervenció ni cap responsable concret. La vicepresidenta Neus Munté es va limitar ahir a constatar «la voluntat d'Interior d'afrontar la responsabilitat civil», sense prejutjar la penal. En aquest sentit, un jutge de Barcelona té oberta una causa contra un subinspector i un escopeter dels Mossos, i la mateixa Quintana ja ha anunciat que l'acord no pressuposa renunciar a la via penal per dilucidar responsabilitats.

A través d'aquest document particular, firmat el 8 de setembre, Interior reconeix uns fets que va negar rotundament durant tres anys, especialment per boca del llavors conseller de l'àrea, Felip Puig -que va arribar a desmentir que al lloc dels fets s'hi haguessin produït trets-, i que ara dirigeix el Departament d'Indústria, i del llavors director general dels Mossos, Manel Prat -que va dir dimitir el 2014 «per motius estrictament personals»-. Seguint aquesta línia, ningú del departament es va posar en contacte durant aquest temps amb Quintana per interessar-se pel seu estat o les seves necessitats.

Notícies relacionades

Però el cas va obrir el debat i el Parlament va prohibir les pilotes de goma el maig del 2014, fet que en reconeixia la seva perillositat, quan ja era conseller Ramon Espadaler, que tampoc va voler establir causa i efecte concret. Recordem que hi ha cinc casos més sense resoldre de persones lesionades en circumstàncies presumptament similars.

Avui podem alegrar-nos que Quintana hagi rebut una compensació econòmica pel dany sofert, però trobem a faltar explicacions polítiques. Només tenim dos elements objectivables: el gir que la nova defensa d'un dels mossos acusats va donar al cas el juny passat a l'admetre precisament que Quintana havia sigut lesionada per una «arma policial», i el nomenament al juliol de Jordi Jané com a titular d'Interior, que ja va deixar entreveure la possibilitat de la indemnització. Independentment del cas penal obert, els ciutadans mereixen explicacions després d'una negativa tan reiterada.