14 conceptes que convindria aclarir al parlar de dietes sanes

Seguint la moda ridícula de les llistes ridícules, avui ens en riurem una mica del nutricionista que tots portem a dins.

3
Es llegeix en minuts

1. EL SENTIT COMÚ. Sí, una dieta sana i equilibrada podria contribuir a una vida de més qualitat i qui sap si fins i tot de més durada. És cert, no estaria malament saber sempre què estem menjant i quina classe de processos ho han portat fins a la nostra taula.

2. LA LLETRA MALEÏDA. La lletra E seguida d'un numeret designa l'ús de colorants, conservants, acidulants, espessidors, potenciadors de sabor… A la llista d'ingredients de les olives farcides d'anxova que menjaràs amb l'aperitiu, només una cosa ve de la terra: les olives.

3. TOT ÉS QUÍMICA. El culpable dels fraus alimentaris no és la química, sinó la cobdícia. La divisió entre el que és natural i el que és químic serveix per entendre'ns, però planteja grans problemes semàntics.

4. EL NEGOCI. Les patates fregides al pernil no tenen pernil i amb prou feines porten patata. La seva existència només s'explica si són un bon negoci.

5. ELS EXTREMS. En un racó del quadrilàter es reuneixen els carques sota el lema: «Si l'àvia no ho considerava un aliment, el més probable és que no ho sigui». A l'altre, els supermoderns a la caça de superaliments amb superpoders supersuplementaris.

6. EL SANT GRIAL. La recerca obsessiva d'aliments plenipotenciaris es resumeix en l'atribució de tres efectes màgics: anticancerígens, desintoxicants i antioxidants.

7. ¿ANTICANCERÍGENS? L'apoptosi és la capacitat de les cèl·lules per deixar de desenvolupar-se a partir d'un cert moment. El seu error pot produir processos tumorals. Alguns aliments han demostrat una certa capacitat per induir a l'apoptosi. Hi ha dietes sanes, però no hi ha menjars miraculosos. Cap aliment cura el càncer.

8. UNA DE TOXINES. Una toxina és un verí produït per un organisme viu. El bacteri Clostridium botulinum produeix la toxina botulínica que, injectada sota el nom de bòtox, paralitza la musculatura i produeix somriures desproveïts d'arrugues i d'expressivitat. Si no t'has posat malalt per culpa d'una intoxicació específica, o t'ha picat algun insecte verinós, no tens cap toxina per eliminar. No existeixen les dietes detox.

9. RES TAN NATURAL COM OXIDAR-SE. No et beguis el 3 en 1. Algunes fruites i verdures ens ajuden a mantenir en nivells òptims els processos naturals d'oxidació que es donen al nostre organisme. Si poguéssim impedir completament l'oxidació ens moriríem a l'instant.

10. UNA PEL·LI DE BONS I DOLENTS. El temps ha demostrat que la margarina era més perjudicial que la mantega. Els edulcorants dels refrescos light eren pitjors que el sucre afegit dels altres. Ara, els dolents de la pel·lícula són el sucre, el gluten i la llet. Els bons també van canviant amb el temps. El meu avi es prenia un ou cru cada matí. Ara es veu que toca beure's en dejú un suc de llimona en aigua tèbia.

11. LA CÚRCUMA ÉS DÉU. Alguns estudis seriosos conviden a pensar que la cúrcuma podria induir a l'apoptosi, a més a més de tenir efectes antiinflamatoris i potser una relativa capacitat de lluitar contra la formació de dipòsits d'amiloides que sol associar-se amb l'Alzheimer. Els resultats d'aquests estudis conviden a seguir estudiant aquestes propietats. També adverteixen que els escassos resultats positius s'han donat amb concentracions de curcumina tan elevades que seria gairebé impossible obtenir-les per mitjà de la ingestió oral. Pot ser que la ratlladura de cúrcuma que afegeixes al suc no serveixi de res, però tampoc et farà mal.

12. QUILÒMETRE ZERO. La pretensió de menjar cireres a l'hivern és absurda; la idea que tota la teva dieta ha de procedir de l'hort del veí, també.

Notícies relacionades

13. PERPLEXITAT. Demonitzar el consum de cereals amb l'argument que només es cultiven des de fa uns quants centenars d'anys i, en conseqüència, no són naturals per al nostre aparell digestiu, només pot produir perplexitat. Dir-ne paleodieta és gairebé risible. Que algú segueixi aquesta moda i fins i tot arribi a parlar seriosament de paleotraining o paleofitness és senzillament sorprenent.

14. LA DIETA DEL 'MONO'. Una dieta sana solia contenir «una mica de tot», incloent-hi minerals, vitamines i antioxidants que ara et venen a part en suplements. D'aquí a considerar que les dietes sanes no passen per sumar ingredients, sinó per restar-ne fins a arribar a la ubiqua moda de les monodietes que pretenen netejar el nostre cos gràcies al consum d'un únic aliment durant dies sencers, hi ha tot un procés.

Temes:

Dietes