L'ADN de la setmana
Dejuni
La setmana passada va acabar el Ramadà, durant el qual els musulmans dejunen durant les hores del dia. En la religió cristiana es prescriu dejuni o abstinència els divendres durant la Quaresma i hi ha pràctiques semblants en diferents religions. Un article recent revisa les dades sobre els efectes de practicar el dejuni de manera periòdica i conclou que en ocasions pot tenir efectes interessants per a la salut.
Dejunar significa deixar de menjar de manera total o parcial. Això es pot fer de forma periòdica, per exemple un o dos dies a la setmana o tres o quatre dies seguits una vegada al mes. Segons la publicació s'han fet estudis dels efectes de dejunar en diferents organismes biològics. En sistemes senzills com per exemple el llevat, aturar les fonts externes d'energia de manera periòdica allarga la vida de les cèl·lules. En el cas dels humans la situació és més complexa. Un individu que gaudeixi de bona salut pot estar fins a 30 dies sense menjar res si continua bevent aigua. El cos posa en marxa diferents mecanismes per aprofitar totes les reserves alimentàries que el cos acumula i per estar preparat per a la recerca de menjar, deixant que el cervell funcioni normalment. Es diu que la gana aguditza l'enginy. El dejuni periòdic serviria perquè els mecanismes que preparen el cos per afrontar l'estrès estiguin activats i d'aquí vindrien els efectes positius.
És possible que el que ens diuen aquests estudis és que la nostra fisiologia està preparada per sobreviure a situacions en què s'alternen moments en què hi ha molt per menjar amb altres en què pràcticament no n'hi ha. Avui molta gent dels països rics tenim tot el que volem per menjar durant tot l'any i això acaba produint problemes. Potser dejunar de tant en tant pot ser bo, encara que s'hauria d'adaptar el ritme de la dieta en cada individu. Durant segles, la consciència que no és bo menjar sempre molt hauria d'estar ben arrelada i les religions ho van convertir en un precepte.