Internet i la plaga de l'anorèxia i la bulímia

1
Es llegeix en minuts

Les xifres que el Departament de Salut acaba de donar a conèixer sobre els efectes de l'anorèxia i la bulímia a Catalunya no poden ser més preocupants. El 70% dels adolescents catalans confessen que no es troba a gust amb el seu cos, mentre que existeixen actualment uns 3.000 pacients amb aquest tipus de trastorns de conducta alimentària, el 90% dels quals són dones i la meitat menors de 18 anys. Són números que reflecteixen la incidència d'una plaga que afecta, de manera sorda, una part de la població vulnerable als missatges que reben especialment per internet.

Notícies relacionades

En una plausible iniciativa, Generalitat i Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) han presentat una denúncia davant la fiscalia contra 15 blogs que promouen de forma explícita l'anorèxia i la bulímia. Són plataformes on es recullen consells perversos sobre dietes agressives, competicions per perdre pes, formes d'autolesionar-se i fins i tot guies sobre com treure's la vida.

Estem, però, davant un debat més global. Els poderosos missatges socioculturals que promouen un model de dona perfecta només quan exhibeix un cos extremament prim, exigeixen una contundent resposta de boicot col·lectiu als que els impulsen. El repte no és menor i s'han de buscar les eines necessàries per superar-lo. Resulta obligat per aconseguir-ho canviar el marc legal i que els que promocionin a internet aquestes malalties siguin perseguits com el que són, uns delinqüents.