Al contraatac

Mentides, veritats i vacunes

2
Es llegeix en minuts

Hi ha coses que són veritat: els laboratoris farmacèutics guanyen molts diners. I hi ha històries que es basen en un frau o una gran mentida. El 1998, el gastroenteròleg britànic Andrew Wakefield va publicar a la revista científica The Lancet un estudi on assegurava haver descobert un vincle directe entre la vacuna triple vírica (xarampió, galteres i rosa) i diverses malalties intestinals, i sobretot amb un risc molt important de tenir autisme (The Lancet volum 351, pàg. 637-641,1998). Wakefield havia examinat 12 nens autistes vacunats. En aquell moment, la taxa de vacunació a la Gran Bretanya era del 92%. De la nova síndrome, Wakefield en volia dir enterocolitis autística. Els moviments antivacunes van celebrar la publicació, i el seu potencial de trobar adeptes va créixer exponencialment. Els reality shows de les teles van fer desfilar pares de bona fe de nens autistes, que feien responsable la vacuna de la greu malaltia dels seus fills. El percentatge de nens vacunats va començar a disminuir a la Gran Bretanya, Irlanda i els Estats Units.

L'individu i l'espècie

Notícies relacionades

La comunitat científica va prendre's les conclusions de la investigació de Wakefield amb un cert escepticisme i va voler replicar al seu estudi. Cap metge se'n va sortir. No hi havia evidència científica de la relació entre la vacuna i l'autisme o les malalties gastrointestinals. Fins que el periodista d'investigació Brian Deer va descobrir i publicar al Sunday Times el 2004 que Wakefield havia rebut 55.000 lliures del despatx d'advocats Legal Aid Board. Els juristes buscaven proves per utilitzar contra els fabricants de vacunes. Quan els pares van saber el conflicte d'interessos del metge britànic, es van sentir enganyats i utilitzats. The Lancet es va disculpar d'haver publicat l'article en un entorn «totalment viciat» i el va retirar dels arxius. El Consell Mèdic General de Gran Bretanya va obrir-li una investigació i li va revocar la llicència per exercir el 2010. Posteriorment es va saber que Wakefield volia crear una empresa per fer nous exàmens i anàlisis mèdiques a partir dels litigis que s'anessin presentant. I aquesta és la veritat.

Algú em va dir que la medicina anava a favor de l'individu i en contra de l'espècie. És una veritat tergiversada. És la medicina la que ha descobert els estils de vida i els hàbits saludables, que fan que tinguem a Catalunya una esperança de vida altíssima, de més de 80 anys. Els moviments antivacunes afirmen que la millor prevenció per a les malalties és haver-les passat. Si no t'has mort, és clar. O sigui, que van a favor dels individus més forts, els que podran sobreviure a la malaltia. Personalment, em declaro a favor tant dels resistents com dels febles, l'espècie, és a dir, la humanitat.

Temes:

Vacunes Autisme