En l'obertura de campanya... una hipòtesi de treball

2
Es llegeix en minuts

A quinze dies de les eleccions municipals, les nou formacions que es presenten a Mataró per mirar d'obtenir l'alcaldia de la capital del Maresme sembla que a penes comencen a entrar en calor electoral.

Fins ara ha resultat clamorosa l'absència de cap debat de gruix sobre el futur econòmic de la ciutat, per citar la principal problemàtica que té la ciutat, que aquest mes de maig acaba de superar per sota la barrera psicològica del 20% d'atur.

De fet, Mataró és la ciutat de més de 50.000 habitants de Catalunya que més en té. Davant aquest fet, a falta del que puguin dir les pròximes dues setmanes, les propostes polítiques han brillat per la seva absència. Una molt mala notícia.

També hi ha una altra forma de veure-ho: que Mataró està preparant-se per tancar el període dels últims quatre anys, en el què la falta de consens ha impedit l'aprovació normal dels pressupostos municipals i ha obligat el convergent Joan Mora a governar en una incòmoda minoria.

El més probable és que a la cadira més alta de LaRiera48 torni a asseure-s'hi qui encapçala de llista de CiU, però tot sembla indicar que ho farà amb una altra fórmula, molt probablement un govern de coalició. I per tant amb una lògica del consens que explicaria el poc foc d'artilleria que s'ha sentit fins ara entre les diferents opcions polítiques, com a mínim les centrals.

Per pocs bons que siguin els resultats que tregui Esquerra en la seva reaparició a l'Ajuntament, sembla obvi que després del 24-M haurà de sumar els seus vots als de CiU en línia amb l'acord que a nivell nacional van arribar Mas i Junqueras amb l'horitzó del 27- S.

Però amb tota probabilitat, aquests dos grups no sumaran els 14 regidors mínims per poder governar amb comoditat. A partir d'aquí, per molt allunyats que estiguin en l'àmbit nacional, el PSC -que aguantarà més del que sembla- de David Bote haurà de vincular-se a aquest govern d'una manera o una altra. No hi haurà alternativa. Els ciutadans, si no ho fes, no l'hi perdonarien.

Notícies relacionades

El probable traspàs del vot ‘anticasta’ de Plataforma per Catalunya a Ciutadans -i en una part inferior a VoleMataró, l'agrupació d'electors constituïda pel cercle local de Podem-, que s'apunta com la principal novetat del tauler electoral, no sembla que hagi de tenir cap incidència en els pactes postelectorals. 

Legiu més articles de Joan Salicrú a la web LaRiera48