Al contraatac

2
Es llegeix en minuts

Abaixa la mirada i fa la sensació que es posarà a plorar. Però les llàgrimes no li surten. Ni tan sols se li trenca del tot la veu. Segueix amb el seu relat de dignitat i valentia. Quan va arribar a casa després d'aquell terrible dia, un més, va tenir una conversa amb el seu fill. Havia presenciat una baralla entre altres nens a l'escola. I no havia ajudat. No hi havia intervingut. Ni tan sols havia anat a buscar un professor per intentar aturar l'incident i que ningú resultés ferit. Només eren coses de canalla, però aquella tarda va arribar a casa avergonyit. I li va dir: «Mama, és que no podia fer-hi res». Ella no ho va dubtar. «Sempre s'hi pot fer alguna cosa», va respondre. «El que no has de fer, mai, és mirar cap a una altra banda».

Notícies relacionades

Aquell dia la Maite va pensar que amb la conversa el seu fill entendria també les raons per les quals ella havia pres algunes decisions últimament. Decisions que van convertir la seva vida en un infern. Maite Carol és llicenciada en Economia i Gestió de la Hisenda Pública i entre els anys 2006 i 2010 va exercir com a interventora a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. En aquest consistori, la Maite va començar a veure coses estranyes. Es va negar a firmar certs documents i va donar la veu d'alarma. «Jo no feia res d'extraordinari. En això consisteix la meva feina d'interventora, a firmar informes negatius», diu amb humilitat. La Maite no va voler posar la seva firma en documents oficials que després podrien ser constitutius de delicte. I així van anar passant les setmanes. Ella s'hi negava. Ells hi insistien. I la cosa va acabar com va acabar. La Maite va perdre la feina. Però allò va destapar el cas de corrupció urbanística conegut com a Pretòria, en el qual hi ha 11 acusats i pel qual alguns van arribar a entrar a la presó. Ella els va veure fer aquesta passejada per televisió.

Cost personal

La Maite és una de les protagonistes del fantàstic documental Corrupción: organismo nocivo, d'Albert Sanfeliu Teresa Soler (que ja s'ha estrenat a Catalunya i que la setmana que ve es podrà veure a Madrid). Diumenge podrem escoltar la Maite a El Objectivo de La Sexta. Com diu l'Albert, el director del documental, els mitjans de comunicació tenim una obligació -gairebé moral, hi afegeixo jo- de donar visibilitat a les persones que diuen no a la corrupció, als que fan possible amb la seva actitud l'obertura d'investigacions. La Maite va decidir denunciar malgrat el cost personal que ha tingut per a ella. Però creu que va valer la pena. «Si no hagués denunciat allò, ara no podria demanar-li al meu fill que s'enfronti a les coses i que no miri cap a una altra banda». A Espanya hi ha corruptes. No és cap novetat. Però també hi ha ciutadans decents i valents com la Maite. Ciutadans que fan millor aquest país en ruïnes.