La clau

Torneu-nos la nostra dignitat

1
Es llegeix en minuts
Famosos a Twitter 8 D’esquerra a dreta, Michelle Obama, Eva Longoria i María Dolores de Cospedal, secretària general del PP.

Famosos a Twitter 8 D’esquerra a dreta, Michelle Obama, Eva Longoria i María Dolores de Cospedal, secretària general del PP. /

Per sufragar l'abnegada i indispensable missió que desenvolupen a les regions més devastades del planeta, les oenagés i l'Església han jugat a fons la carta de la conscienciació social: com més (mala) consciència tinguéssim els pobladors del primer món sobre el que passa allà al pati del darrere, més gran seria la contribució per pal·liar els mals dels nostres dissortats congèneres. Aquest auxili s'ha canalitzat mitjançant la tasca dels voluntaris, a temps parcial o a jornada completa, de les (minvants) ajudes públiques al desenvolupament i, sobretot, de les aportacions privades, tan útils per finançar programes socials com per aplacar remordiments individuals.

La multinacional de la solidaritat amplifica els seus missatges recolzant-se en celebrities la popularitat de les quals a les xarxes socials brinda a les campanyes una difusió global impensable anys enrere. Però sovint la comunicació massiva paga el peatge de la superficialitat, i entela la noblesa del fi perseguit.

L'estiu passat, els famosos es van desafiar a través de les xarxes a «mullar-se per l'ELA»: es gravaven en vídeo llançant-se galledes d'aigua freda pel cap i deien que feien donatius per combatre la malaltia degenerativa. Però el fenomen viral del #IceBucketChallenge va ser un fiasco econòmic: la recaptació a Espanya a penes va superar els 140.000 euros.

Parar el genocidi a Nigèria

Notícies relacionades

Sota idèntica etiqueta solidària es va emmarcar #Bringbackourgirls, la campanya viral dinamitzada per Michelle Obama per exigir als terroristes de Boko Haram que alliberessin les més de 200 nenes nigerianes segrestades, sexualment esclavitzades o utilitzades com a carn de canó. Un any després, les nenes i dones raptades a Nigèria no són ja 200, sinó 2.000, i 800.000 els nens sense llar.

Ja és hora de fer el recompte no d'impactes a les xarxes socials, sinó a la realitat. ¿Què han fet en tot aquest temps els líders mundials per alliberar aquelles nenes i per aturar el genocidi a Nigèria? Michelle encara hi és a temps d'iniciar una altra campanya, aquesta dirigida al seu marit i altres governants: #Bringbackourdignity. Torneu-nos la nostra dignitat.