L'apunt

Esperant els bàrbars

1
Es llegeix en minuts

El PSOE andalús ha fet ressuscitar els socialistes espanyols amb la seva decisió de no esperar resignadament l'arribada dels bàrbars, en el sentit literari de Coetzee, per descomptat. Està per veure si els efectes d'aquesta victòria superen l'impuls anímic per a la resta de companys. Per guanyar unes eleccions fa falta més que moral de combat. El domini de la centralitat política i el lideratge són els dos factors habitualment associats a l'èxit electoral. Els socialistes andalusos complien els dos preceptes: van abraçar fa dècades la bandera de l'andalusisme i tenen Susana Díaz. A més a més, han sabut veure la finestra d'oportunitat.

La direcció del PSC ha sigut molt prudent en la celebració dels resultats, conscient de la seva improbable extrapolació. Des de fa temps, incompleixen els dos factors imprescindibles per guanyar unes eleccions. Almenys, mantenen el sentit del realisme, no s'enganyen respecte de la feblesa de la seva posició ni sobre les escasses opcions de futur del seu projecte. Un dels seus dirigents ho assumia l'altra nit en petit comitè: l'objectiu per als pròxims anys no és recuperar la centralitat política perduda a partir de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut sinó definir una veta de mercat per a la supervivència política.

Notícies relacionades

Hi ha gent que s'ha fet milionà­ria a partir de l'explotació d'una veta de negoci. També en política es pot donar aquesta eventualitat, però es necessita una confluència astral com li ha passat a l'independentisme. Aquesta opció potser no triomfarà a curt ni mitjà termini, però la seva explosió ha delimitat la nova centralitat política al voltant de la sobirania expressada pel dret a decidir.

El PSC s'ha allunyat progressivament del concepte per no perjudicar el PSOE, renunciant al centre de la política catalana, en què van regnar durant dècades. La veta de mercat imaginada és la del catalanisme polític tradicional, la socialdemocràcia i el federalisme. La prioritat dels néts de Reventós és sobreviure entre els bàrbars de Coetzee.