APUNTS

L'actor, el frare, la loteria... i Roberto Bolaño

2
Es llegeix en minuts

L'11 de juny del 2014 a Roy Cockrum li va tocar la loteria. 259 milions de dòlars. El pot més quantiós que hi havia hagut mai en la popular Powerball americana (una cosa així com la Bonoloto d'aquí). Roy s'havia arriscat amb una sola aposta. I va tenir «sort espaterrant». Havia sigut, durant set anys, «el germà Roy», monjo episcopalista, que va penjar els hàbits al morir el seu pare, el 2010, per tornar a Knoxville (Tennessee), el seu poble natal, a tenir cura de la seva mare.

Però abans de sentir la crida del convent Roy havia sigut actor. Un actor professional que havia obtingut bones critiques pels seus treballs a Off-Broadway. I alguna, fins i tot, superlativa per la seva interpretació a Rinoceront, de Ionesco, a New Jersey.

El primer que va fer Roy al recollir el seu premi gros va ser una apassionada declaració d'amor al teatre. I anunciar, tot seguit, que pensava dedicar aquella fortuna a obres benèfiques (ordes religiosos, en primer lloc) i a tot allò que tingués a veure amb les Arts Escèniques.

Roy va explicar que, en un viatge a Londres, el 2003, poc abans de fer-se frare, va veure, al National Theatre, la versió teatral de His dark materials (la famosa trilogia de Philip Pullman) i va quedar impressionat per la qualitat i magnificència d'un espectacle capaç de mantenir bocabadat durant moltes hores un públic eminentment jove. «I em vaig adonar -afegeix Roy- que la falta d'ajudes governamentals als EUA feia impossible que s'abordessin produccions com aquella per a públics com aquell. Em vaig prometre que si algun dia ho podia fer contribuiria, com fos, a aconseguir, per als meus paisans, un tipus de teatre amb aquell nivell d'ambició».

Notícies relacionades

La notícia d'aquesta setmana és que Roy Cockrum ha regalat al Goodman Theatre de Chicago (un dels teatres «no comercials» de més prestigi als Estats Units) els milions de dòlars necessaris (molts) per fer possible un espectacle de cinc hores sobre 2666, la novel·la de Roberto Bolaño que ja va tenir una primera versió teatral -¡extraordinària!- al Teatre Lliure de Barcelona, el 2007, de la mà de Pablo Ley Àlex Rigola. Ara seran Robert Falls, director, i Seth Bockley, autor resident, els que donaran nova forma a aquell text, monumental en tots els sentits.

Me n'alegro per Bolaño i per la seva obra. I em pregunto si no hi haurà algun actor -o frare- per aquestes latituds amb afició a la Bonoloto, al teatre i a fer feliços els altres. Un. Només un. Només que n'hi hagués un…