Anàlisi

Part d'una casta

1
Es llegeix en minuts

Tots aquests dies ens hem cansat de sentir que la duquessa d'Alba «se puso el mundo por montera» o que «va trencar motllos» en la seva vida privada. Bravo. No obstant, se'ns oblida que pel que fa a la seva vis com a actor econòmic de primer ordre, especialment a Andalusia, no va trencar motllos en absolut.

Tot al contrari, Doña Cayetana se'n va pràcticament amb les mateixes (i incomptables) propietats amb què va venir al món. És a dir, sent possiblement la principal terratinent d'Andalusia i d'Espanya. Si va trencar motllos, va ser perquè ser qui era l'hi permetia i ho va fer en benefici propi, no en el del conjunt d'aquesta Andalusia que tant estimava.

El reverencial orfeó laudatori que s'ha desencadenat després de la seva mort oblida la gestió egoista i anacrònica que aquesta dona va fer d'aquest immens patrimoni agrícola. Precisament per ser una senyora dotada d'una brillant intel·ligència, no val l'excusa que no sabia el que es feia. Ella ha ajudat de forma intencionada a mantenir un sistema caciquil de terratinents que va condemnar a la pobresa i va obligar a emigrar d'Andalusia desenes de milers de persones -entre elles els meus pares- i que encara manté aquest territori com una de les regions amb més atur de tot Europa. Òbviament que no n'és l'única responsable. No obstant, si ella hagués volgut, amb l'enorme poder i influència que atresorava, s'haurien pogut canviar moltes coses.

Notícies relacionades

També es destaca la seva proximitat al poble senzill -només de sentir aquesta expressió m'agafen esgarrifances-. Ningú recorda, o ningú vol recordar, com moltes vegades al visitar alguna de les innombrables obres que portava a terme a les seves mansions obligava els treballadors a marxar-ne abans que ella arribés, perquè no tenia cap ganes de coincidir amb ells.

Lamento la seva mort. Ho sento pel seu marit i els seus fills. Se'ls en ha anat una esposa i una mare. Però insisteixo, si ella com a terratinent s'hagués posat el mundo por montera possiblement molts menys andalusos haurien hagut de carregar la maleta a l'esquena.