La nova mudança televisiva

1
Es llegeix en minuts

Quatre anys després de la gran apagada analògica i de l'adveniment de la televisió digital  terrestre (TDT), l'espai radioelèctric espanyol torna a patir un altre sisme que obliga les emissores de televisió a fer mudança i instal·lar-se en freqüències diferents de les que emeten actualment. Es tracta en aquest cas d'estrènyer-se entre elles per deixar pas, i sobretot espai, als operadors de la tecnologia 4G -que permet la telefonia mòbil amb internet d'alta velocitat-, que ja han desemborsat 1.300 milions d'euros per poder explotar aquests nous serveis a partir del primer dia del 2015.

El calendari d'aquesta nova reordenació de les freqüències televisives -obligada per una ordre de rang europeu- entra avui mateix en la seva recta final. Els teleespectadors tenen poc més de dos mesos per resintonitzar els canals i reajustar-los. En molts casos el procés tècnic no anirà més enllà de la manipulació del comandament a distància, però en altres més complexos (comunitats de veïns de mida mitjana o gran) hi haurà d'intervenir un professional i el seu servei l'haurà de costejar l'usuari en la part que no cobriran les subvencions oficials que ha establert el Govern.

El procés és de notables dimensions, ja que afecta gairebé 1,3 milions d'edificis (uns 10 milions de vivendes) i té un temps just i limitat: fins a l'1 de gener vinent. Empreses d'antenistes ja han fet saber els seus dubtes de poder afrontar l'allau de feina que els ve a sobre els dos pròxims mesos. Davant la possible febre d'antenes faria bé l'Administració, i els mateixos ciutadans, de combatre qualsevol forma d'intrusisme en les operacions tècniques. S'ha d'evitar que de l'enrenou de freqüències se n'aprofitin tercers.

Notícies relacionades

Però la gegant mudança televisiva ve acompanyada d'un debat polític. Després de la reordenació, TV-3 perdrà un grup de freqüències (que pot afectar el seu canal d'alta definició). Això ha estat interpretat pel Govern com una retallada inacceptable impulsada pel Govern central, i davant la qual va anunciar que actuarà «des de tots els punts de vista contra el mandat estatal».

Els tècnics estan espantats pel procés operatiu. Els polítics ho haurien d'estar per trobar una solució negociada. Tampoc en això els queda gaire temps.