1
Es llegeix en minuts

Fa poc més de dos anys que el Govern Rajoy va començar la seva trajectòria legislativa, això vol dir que en menys de dos anys hi tornarà a haver eleccions generals: estem en campanya.

Només així s'explica el nou gir del Govern de Mariano contra l'ofensiva sobiranista de Mas Junqueras, només així s'explica, que Montoro, en comptes de dedicar-se a perseguir el frau fiscal --que segons les últimes dades aparegudes se xifra a Espanya en un alarmant 24,6% del PIB--, es permeti unes declaracions com les que va fer sobre les balances fiscals.

Declaracions incendiàries. Només així es poden qualificar les declaracions de Montoro quan es negava a publicar les balances al·ludint que serien utilitzades per alimentar l'"Espanya ens roba". Segurament el ministre té raó quan diu que l'aparell sobiranista utilitza tots els arguments possibles per guanyar adeptes a la causa, no obstant, era innecessari que ens il·luminés amb la seva perspicàcia.

¿Era un missatge per a catalans i catalanes? Segurament no. Aquestes declaracions eren enviades a una part del seu electorat que ara té més ofertes electorals en el seu àmbit ideològic. Analitzat l'objectiu i fixat més enllà de les fronteres de l'Ebre, podem atendre a les conseqüències que aquesta escalada de to per part dels governs espanyol i català generen per iniciar un debat sobre el model de finançament autonòmic que s'hauria de produir aquest any.

Notícies relacionades

L'entorn per al diàleg és immillorable. Mentre que des de la Generalitat s'ha imposat unilateralment una pregunta, una data i plana l'amenaça d'una vaga general independentista i de la insubmissió quan una llei no ens agrada, des de la Moncloa s'incompleixen pactes, es realitzen desembarcaments estèrils amb més aplaudiments que propostes i es deixen escapar sortides de to que ofenen els independentistes i els que no ho són, unànimes en la petició de #camachodemanaperdó.

Estem en campanya, queden menys de dos anys perquè es compleixi la legislatura, i fins aleshores: una negociació sobre el model de finançament autonòmic, el 9 de novembre del 2014, potser unes eleccions catalanes anticipades,… i, com diuen els versos de Sabina, molt molt soroll.