2
Es llegeix en minuts

Aquesta setmana CiU i ERC han aprovat els pressupostos de la Generalitat . Amb la consulta com a teló de fons i les interioritats d'alguns partits com a protagonistes absoluts de l'actualitat política, passen desapercebudes les veus més autoritzades sobre les conseqüències que tindran les retallades que estan portant a terme, en el que el president Mas anomena les parets mestres intocables del nostre Estat del benestar.

En l'àmbit de la salut, la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC) ha denunciat la situació de col·lapse que estan patint les urgències d'hospitals i ambulatoris. Segons aquestes associacions, hi ha alguns casos de més de 24 hores d'espera per ser ingressat per culpa de les retallades en salut. Són molts els centres d'atenció primària que han estat tancats o minvats en les seves funcions. Un exemple és la voluntat de la Generalitat de tancar dos ambulatoris de Mataró, una decisió que ha posat en peu de guerra els seus veïns. Entitats del tercer sector, com les residències, denuncien els impagaments de la Generalitat que fan perillar la qualitat de la prestació del servei i la viabilitat de les mateixes entitats.

En matèria educativa, el director de la fundació Jaume Bofill va presentar al mes de desembre un informe en què denunciava que les decisions pressupostàries del Govern de CiU, més ERC, han fet que la despesa pública per estudiant hagi passat dels 4.706 euros el 2010, als 3.370 el 2012. La crítica més important que denuncien els experts és que les retallades han estat lineals, donant el mateix tracte a tots els centres, sense tenir en compte que alguns d'ells amb més dificultats haurien de ser exclosos de la retallada. Aquestes disminucions pressupostàries tenen un efecte directe a augmentar la bretxa entre el rendiment dels alumnes per raons socioeconòmiques, eliminant la garantia d'igualtat d'oportunitats de la qual l'educació ha de ser garant.

Si observem l'educació universitària, l'augment de taxes impulsat pel Govern ja passa factura, i es va reflectir l'any passat amb 1.700 alumnes que no van poder pagar les taxes, per la qual cosa van perdre el curs. També, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha denunciat que les retallades en matèria d'educació especial han obligat que alumnes que fins al moment estaven escolaritzats en col·legis convencionals siguin traslladats a escoles d'educació especial, cosa que erosiona el model d'escola inclusiva i els drets dels alumnes discapacitats.

Notícies relacionades

En temes de seguretat i prevenció, els bombers de la Generalitat s'han manifestat contra les retallades que pateixen i alerten que sense més personal no podran afrontar les emergències, denunciant una pèrdua de 400 efectius des de l'inici de la crisi. Aquests col·lectius avisen que les retallades poden suposar posar en perill els efectius que hauran d'afrontar les emergències amb més precarietat i esperen no haver de lamentar-ho en el futur.

A aquestes denúncies dels col·lectius que afronten dia a dia la prestació dels serveis públics, se sumen les privatitzacions fantasma que el Govern té previst realitzar per valor de 2.300 milions d'euros i que han estat aprovades amb un xec en blanc de conseqüències impredictibles. Com a mediterranis, podem apel·lar a les marees, a la blanca, a la groga a la verda... colors que donen esperança a la lluita pels drets socials.