Petit observatori

¿Josep Pla parlant a cretins?

1
Es llegeix en minuts

A lgunes persones han tingut l'amabilitat de telefonar-me per dir-me que havien vist a

TV-3 la reposició d'una entrevista que jo havia fet, ja fa anys, a Martí de Riquer. Els agraeixo l'atenció, i ho aprofito per confessar -ja em perdonaran- que a mi també em va agradar. Una entrevista d'una hora sencera amb una persona que tenia caràcter i coses a dir.

He rellegit el que Josep Pla va escriure de la televisió, quan aquí començava a imposar-se. «Encara és l'hora que hagi trobat un intel·lectual, un home (posem-hi) dedicat al cultiu de la intel·ligència que, de la televisió, no n'hagi dit amargs pensaments. Els més equilibrats m'han assegurat que aquest espectacle contribuirà decisivament i definitivament a la cretinització de la gent. Un novel·lista anglès

-potser inventat, dic jo- em deia: Penseu que en aquest moment,  les set del vespre, hi ha al meu país més de sis milions de persones penjades de les orelles, davant del televisor. És irrisori i revoltant. Sense aquesta diabòlica invenció, una part d'aquestes persones llegiria, en aquest moment, un llibre. I ja ho veieu, ens trobem a les portes d'una cretinització general progressiva».

Notícies relacionades

Preguntaria a Pla: ¿Està segur que una part estimable d'espectadors, sense aquesta «diabòlica» invenció, es passaria els vespres llegint? Ara hi ha molts més canals que en temps d'en Pla i una notable diversitat temàtica. N'hi ha que no provoquen la cretinització, sinó que proporcionen informacions i coneixements que no són estupiditzants. S'han multiplicat els canals i les ofertes són diverses -com passa amb els llibres, amb el teatre, amb el cinema.

Tot i la retòrica escandalosa a la contra, Pla es va deixar entrevistar en un plató televisiu per Soler Serrano. Va ser una conversa d'una hora apassionant. A Pla se'l veia molt còmode i parlador, col·laborant brillantment amb el programa. Allò de la cretinització es va esvair igual que el fum d'un dels seus cigarrets.