MIRADOR

El Govern ha de donar una explicació

2
Es llegeix en minuts

Es tractava, segons sembla, d'«una mostra singular d'amistat entre els dos pobles», segons van explicar als mitjans fonts de la Zarzuela quan, el 30 de juliol, el reiMohammad VIva concedir l'indult a 48 espanyols reclosos en presons marroquines i abans que es tingués notícia que en aquella llista hi haviaDaniel Galván, un pederasta condemnat a 30 anys per haver abusat d'11 nens. Després, el que semblava una mesura de gràcia destinada a congraciar-se amb el Monarca espanyol, que acabava de visitar Rabat, va estar a punt de desembocar en una greu crisi interna al Marroc i en un conflicte bilateral causat per les penoses explicacions, insinuacions i desmentiments que s'han anat transmetent sobre aquest nyap per les dues parts i, en particular, per part del Govern espanyol.

El rei alauita -d'una democràcia imperfecta, gairebé feudal, es diu a vegades aquí- va reaccionar ràpidament. Va dir que desconeixia els delictes pels quals estava condemnatGalváni va revocar l'indult, obligat, això sí, per la reacció dels seus conciutadans, que, escandalitzats perquè el pederasta havia estat a la presó només dos dels 30 anys de condemna, van incendiar les xarxes i es van llançar al carrer. El Marroc va cursar a la Interpol una ordre de recerca i captura i va destituir el director de l'Administració Penitenciària. Per sort, dillunsGalvánva ser detingut a Múrcia i ahir el jutgeFernando Andreu el va enviar a la presó mentre s'estudia una sortida al laberint jurídic en què s'ha convertit el cas.

Notícies relacionades

I mentre tot això està passant, el Govern espanyol manté aquella mala pràctica, convertida ja en costum, de mirar cap a una altra banda. S'ha insinuat que darrere l'indult hi podia haver els serveis secrets. S'havia dit que era un problema estrictament marroquí i s'ha acabat per admetre que l'ambaixador d'Espanya va entregar a les autoritats del Marroc dues llistes, una d'indultables i una altra en què se sol·licitava que 30 presos complissin la condemna a Espanya i que en aquesta última llista hi havia el pederasta; però davant d'aquests filtracions, insinuacions i acudits, no hi ha hagut ni una sola informació oficial, ni del Ministeri d'Afers Estrangers, ni del Ministeri de Justícia, ni de la Moncloa.

Vista la gravetat del cas, convindria que el Govern aclarís algunes coses que encara seguim sense saber. La més urgent, que esvaís cap mena de dubte sobre si al tal Galván se l'intentava gratificar per algun servei prestat en la seva suposada condició de col·laborador dels serveis d'intel·ligència. Però també hauria d'explicar qui va col·locar el seu nom a la llista, si es considera que complia els requisits exigibles perquè pogués complir la condemna a Espanya i quines mesures es van adoptar al conèixer la seva posada en llibertat. Almenys, això.