MIRADOR

2
Es llegeix en minuts

És molt propi de la naturalesa humana, típic de l'instint de supervivència heretat dels nostres ancestres de les cavernes, que una persona que se sent amenaçada intenti protegir-se a la barrera, encara que sigui en una de metafòrica, per exemple, d'unes bones dades d'ocupació el mes de juliol. Una reacció lògica, potser, però no sembla que intel·ligent ni de gran astúcia política.I un cop vista la comunicació enviada pel Govern al Congrés dels Diputats per sol·licitar la compareixença del president l'1 d'agost, fa la sensació queMarianoRajoy està temptat d'escudar-se en algunes bones dades econòmiques -que tant de bo es produeixin -i, possiblement, en un llarg enfilall d'aquells «i tu més» que li llança a l'oposició per continuar esquivant les explicacions que li exigeixen els ciutadans, els principals rotatius estrangers, els mercats i molts dels militants del PP sobre les acusacions abocades davant el jutgePabloRuz per l'extresorerLuisBárcenas. És a dir, sobre el suposat finançament irregular del PP i sobre si la cúpula del partit va cobrar sobresous en dinersB.

Notícies relacionades

Si en aquest redactat ambigu amb el qual se sol·licita el ple extraordinari -informar de «la situació política i econòmica»-Rajoy no inclou «dir la veritat sobre el que sap», com li exigia fa una setmana elFinancial Times, el president compareixerà en va, en una actuació que no li servirà per alleujar la tensió política del país ni per posar fi al descrèdit intern i internacional, per més que els resultats de l'Enquesta de Població Activa (EPA) siguin positius.

Com que cada dia té el seu mal, del debat de l'1 d'agost se n'espera que el president aclareixi per què el 2 de febrer va negar rotundament «qualsevol irregularitat que se sospiti a partir de papers apòcrifs» i ara resulti que l'extresorer ha admès l'autoria d'aquells manuscrits i els ha entregat al jutgePabloRuzjuntament amb més documents i -diuen- més proves. El que ha d'explicar és per què al mes de març, quan feia setmanes que se sabia quina era la fortuna deBárcenas a Suïssa, encara li enviava SMS dient-li: «Luis,ho entenc. Sigues fort». I ha de clarificar per què l'extresorer va cobrar 21.000 euros mensuals del partit fins al 31 de gener del 2013. Ha de dissipar, és clar, tots els dubtes sobre si hi ha hagut finançament irregular i si han cobrat sobresous, perquè aquesta és l'essència de tot l'espectacle estupefaent d'acusacions i desmentiments que s'està vivint. De la credibilitat de les seves explicacions en dependrà en bona manera el seu futur. Dir la veritat, sigui quina sigui, el pot forçar a afrontar responsabilitats polítiques indesitjades, però si no aclareix les incògnites tan sols haurà començat a fer el camí d'un llarg calvari.