idees

Caigut en combat

1
Es llegeix en minuts

Al món del cine hi ha estrenes molt tristes. Fixem-nos en la d'After Earth, l'última pel·lícula del fa temps interessantíssimM. Night Shyamalan, que arriba a les nostres pantalles directament morta: als Estats Units ha estat massacrada per la crítica i ignorada pel públic, circumstàncies que confereixen un punt heroic als seus protagonistes,Will Smithi el seu fillJaden,que s'enfronten a la promoció amb una alegria digna de millor causa. La veritat és que fa una mica de pena veure'ls somriure mentre ens intenten vendre una burra coixa, bòrnia i de mala llet que, no contenta amb això, ha costat la barbaritat de 130 milions de dòlars. El director, amb molt bon criteri, s'ha quedat a casa, dubtant, segur, entre tallar-se les venes o deixar-se-les llargues.

Notícies relacionades

Shyamalanva triomfar a nivell mundial ambEl sexto sentido, una pel·lícula que també podria haver passat inadvertida, perquè el seu to pausat era insòlit en un suposatblockbuster,i les seves preocupacions metafísiques, també. Amb la següent obra,El pro­tegido, vam tenir la impressió que havia aconseguit una gesta a l'abast de molt pocs: imposar la seva visió de les coses a la indústria de Hollywood i rodar sempre el que li venia de gust. Ja se sap que si et quedes fora acabes comDavid Lynch,a l'atur; i si et quedes dins, sovint acabes fent films correctes, però que podria dirigir qualsevol, com els últims deDavid Cronenberg;quedar-se dins fent el que et ve de gust és el xollo màxim, i semblava que el nostre home ho havia aconseguit.

Però les coses no van trigar gaire a anar malament i així vam arribar aAfter Earth-després d'algunes obres menors, encara que interessants, comEl bosqueoEl incidente-, que divendres era destrossada per tota la premsa catalana. Jo no penso veure-la. Com a màxim, em tornaré a empassar a casaEl sexto sentidooEl protegido, pel·lícules de quan semblava que el pobreShyamalanse sortiria amb la seva. Potser completaré el programa amb alguna cosa d'Andrew Niccol,l'autor deGattacaiEl senyor de la guerra, que comença a anar pel mateix camí destructiu que el director de la invendibleAfter Earth.