Idees

1
Es llegeix en minuts

Fa un segle, el mercat d'Amposta era un dels més importants del sud de Catalunya. Per fer-ne memòria, els ampostins s'abillen d'època, amb una fidelitat total i molt escrupolosa, amb vestits de mudar de tots els estaments socials, també els més sumptuosos, i surten a voltar, a ballar jotes i escoltar les famoses bandes pels carrers on es reprodueix un mercat d'artesania i alimentació també tradicional, amb ferrer i forn de pa entre moltes d'altres excel·lents especialitats. Si aquest mercat i les disfresses de la gent tal com eren els avis atrauen pocs o molts visitants de fora, importa poc als ampostins. La festa la fan ells, per passar-ho bé i encomanar-se l'orgull de participar-hi. Motiu de més per no perdre-se-la.

Notícies relacionades

Les dates, mitjans de maig, coincideixen amb l'obertura d'un dels festivals més ambiciosos i singulars de la Catalunya d'avui, Tarraco Viva. Programa interminable, inabastable, grandiós, per a totes les edats i tots els nivells, de l'entreteniment, al tallers, dels espectacles a l'erudició. Fins i tot els nens aprenen jocs de nens romans. Sempre, sempre, sota el denominador comú de la Roma imperial. Per posar-lo en marxa, és imprescindible el treball constant d'un equip molt ambiciós i capaç de fer reviure tots els aspectes de l'existència romana. Els plats forts, el pròxim cap de setmana. L'aspiració, legítima i merescuda, erigir-se en referent a Europa.

Partim del fet que Tarragona, patrimoni de la humanitat pel seu llegat romà, és la primera ciutat romana fundada fora de la península itàlica. Quan Barcelona no era quasi res, Tarragona senyorejava, i es nota encara avui. Es tracta, en el fons, de sentir-se romà, tarragoní, abans que català, d'adquirir coneixements i viure, en primera persona, experiències a partir de la pulcritud historicista i la fascinació pel primer, el més divers, el més sòlid i més perdurable imperi que han conegut els segles.