Petit observatori

1
Es llegeix en minuts

El nostreJosep Maria Cadena, a més de crític d'art, és amic de molta gent. I molt amic, també, d'èpoques passades, que recupera, per a tots, en llibres fascicles, fullets i tota mena de papers. Ara ha publicat un llibre singular a Àmbit, un gruixut volum de més de 550 pàgines que reuneixen els dibuixos d'Opisso, que també són centenars.

Inclosos a les pàgines de!Cu-cut!, setmanari d'humor aparegut a partir de l'any 1902, aquests dibuixos constitueixen la crònica d'una època. Una crònica gràfica -amb l'acudit corresponent- de la societat barcelonina i catalana, amb els seus tics, els costums i les novetats de l'època, els fets polítics i socials.Trio un dibuix a l'atzar: un suposat delinqüent és conduït per dos guàrdies i dos més s'ho miren. El dibuix porta aquest text: «Mira, tú, allá va un granuja / cállate y no seas bobo / quién te dice que mañana / ya no esté en el consistorio».te dice que mañana / ya no esté en el consistorio

Notícies relacionades

Els dibuixos tenen, pel meu gust, una admirable força de traç negrós i una perfecta composició de les figures dels personatges.Cadenaés un riu d'informació -i no dic un pou, tòpic, perquè el que sap ho fa circular- i detalla cada una de les obres del dibuixant amb absolut rigor. Títol del dibuix. Disposició, que significa quin espai ocupa en una pàgina. Tema: per exemple,«Lerroux vestit d'obrer i amb capell frigi, fent una conferència». Tècnica: tinta xinesa negra a la ploma. I un comentari que explica cada escena dibuixada i ajuda a valorar-la.

El volum suposa una feina d'anàlisi i ordenació extraordinària. DiuCadena queOpissopresenta diversos registres humorístics: vagues d'obrers, la Guàrdia Civil contra els treballadors, l'estiueig de les classes burgeses, els pagesos, els esports, els mercats, les processons... Aquest llibre suposa una feinada enorme i pacient. El redescobriment i la dignificació d'un gran dibuixant popular.