2
Es llegeix en minuts

Ara queArtur Mass'ha llançat a la geometria variable de pactes, és a dir, a buscar enMariano Rajoyoxigen per a l'economia, enPere Navarroestabilitat per governar la crisi i enOriol Junquerasel pilar que l'apuntala al sobiranisme -en un intent de pactar amb tothom sense renunciar a res-, es comencen a sentir veus tan solvents i pròximes al president com la del conseller de Justícia,Germà Gordó,que semblen intentar recol·locar la consulta promesa, no per guardar-la al calaix, però sí per rebobinar i explicar als catalans que només es pot fer si és legal. Així que després de gairebé cinc mesos des de les eleccions, allò del referèndum legal o il·legal perquè Catalunya es converteixi en un nou Estat de la UE es va matisant. Però compte, perquè la modulació de la proposta pot provocar molta frustració entre els ciutadans que fan surf en l'onada del sobiranisme convençuts que desembocarà en la terra promesa.

Notícies relacionades

A causa de les condicions objectives, polítiques i sobretot econòmiques, sembla més lògic que la Generalitat intenti negociar amb el Govern deRajoyla celebració d'una consulta legal abans d'anar cap un xoc de trens entre Catalunya i Espanya que només conduiria al descarrilament. Potser es podria haver començat per aquí -per pactar, no per descarrilar-, encara que és evident que és difícil, perquè cap dels dos grans partits espanyols estan per la tasca de preguntar als catalans la seva opinió sobre seguir junts o separar-se, i si no canvien no serà factible convocar un referèndum amb permís de les Corts Generals. També és una trista veritat que tant de temps de compartir Estat, Constitució, pactes polítics i vaivens econòmics no hagi servit per millorar ni la comprensió ni l'afecte mutus i sí per augmentar els recels.

Falta coneixement i pedagogia i, en aquest estat de coses, a Madrid i a Barcelona se segueix veient la consulta com el punt de no retorn de la independència de Catalunya quan semblaria més intel·ligent per a tothom plantejar-la com el que sembla que és, un referèndum consultiu per conèixer l'opinió dels catalans sobre el fet d'anar-se'n o quedar-se. Ho escrivia recentment el professorFrancisco Rubio Llorente,expresident del Consell d'Estat, que ja fa mesos va precisar com es pot legalitzar la consulta, fet que, per cert, demostra que aMadrittambé hi ha persones que semblen entendre la sensibilitat catalana. En la mateixa línia es va expressar ahir el primer secretari del PSC,Pere Navarro,en un hotel madrileny a pocs metres del Congrés dels Diputats, davant bona part de la direcció del PSOE, que no comparteix aquesta idea seva que la consulta no és un instrument per a la independència, només de democràcia.