LA LLUITA CONTRA LA DESOCUPACIÓ

Deu propostes republicanes contra l'atur juvenil

"El problema de fons, la perversitat que ens presenta el Govern, radica a contraposar atur i precarietat, com si la fórmula de precaritzar la contractació hagués de ser un instrument automàtic per generar ocupació"

2
Es llegeix en minuts
Cua d’aturats a l’oficina de l’Inem de Terrassa.

Cua d’aturats a l’oficina de l’Inem de Terrassa. / FERRAN NADEU

L'atur juvenils'ha convertit és la xacra més important, perquè endarrereix l'accés al mercat de treball de qui precisament ha de ser la llavor de recuperació econòmica futura. Les contínues reformes laborals i els contractes de formació no han pogut aturar aquesta problemàtica. De fet, la contractació específica per integrar els joves en el seu aterratge al mercat de treball (els contractes de formació o aprenentatge i els de pràctiques) mai han superat la barrera de l'1% en el seu ús entre el total de contractacions. Han estat històricament un fracàs.

La problemàtica de l'aterratge dels joves al mercat de treball constitueix un dels problemes estructurals del nostre mercat de treball i ho és també la percepció de les empreses de no tenir instruments a l'abast per fer-ho possible. D'aquí la nostra preocupació davant la possibilitat que el projecte de llei del Govern de mesures per fomentar l'emprenedoria i l'ocupació juvenil,que s'està tramitant al Congrés, acabi representant un altre fracàs.

Algunes de les mesures que s'inclouen poden fer molt més mal que bé (per exemple, el contracte de primera feina temporal) o estan carregades de contradicció (per exemple, que l'emprenedor que creï ocupació o perdi la bonificació inicialment reconeguda).

El problema de fons, la perversitat que ens presenta elGovern, radica a contraposar atur i precarietat, com si la fórmula de precaritzar la contractació hagués de ser un instrument automàtic per generar llocs de treball. Contràriament a aquesta idea, defensem la compatibilitat entre contractació menys precària i foment de l'ocupació i l'autocupació juvenil. No s'ha de torpedinar permanentment drets, en aquest cas dels joves, en pro de la construcció d'un model econòmic en què la retallada de drets ho faci sostenible.

Que quedi clar, propostes com allargar lacontractació en pràctiques,establir nous contractes eventuals de curta durada per a joves o permetre els contractes de formació aETT són mesures que precaritzen encara més. De fet, s'ha demostrat que la contractació temporal juvenil té dos problemes essencials: no s'utilitza per part de les empreses i provoca una rotació excessiva quan s'utilitza, a més de causar molta sinistralitat laboral.

És per això que lesmesures republicanes(que presentarem a la ministra Báñezla setmana que ve), sensates i carregades de sentit comú, haurien de ser tingudes en compte. No s'hi val a actuar, tal com fa el PP, com una piconadora, com verdaders suïcides polítics davant un problema tan extraordinari.

Notícies relacionades

Les mesures d'Esquerra (que penjarem a la xarxa una vegada convertides en esmenes al projecte de llei) concerneixen a la bonificació per a joves autònoms; a la compatibilització d'atur i treball perquè els joves i les dones disfrutin d'un salari d'emprenedor; a modificar les condicions de la capitalització de la prestació de desocupació i al rescat de la prestació per desocupació si no s'ha percebut; a impedir l'ús del contracte a temps parcial per les empreses que hagin incoat expedients de regulació d'ocupació; a suprimir el contracte de transició juvenil al mercat per ser substituït per un nou contracte indefinit amb indemnització progressiva i ponderada per antiguitat; la revisió dels requisits del contracte de pràctiques; la supressió de la capacitat cedida a lesETT per formalitzar contractes de formació i aprenentatge, i finalment a la necessitat que per llei es fixi que aquestes mesures són transitòries, i per això les que afectin a drets generals han de deixar de ser aplicades quan la taxa d'atur descendeixi per sota del 15%.

http://in.directe.cat/joan-tarda/blog/