Les economies del Golf

Dubai ressorgeix: ¿visió o miratge?

La forta tirada del comerç i del turisme permeten que l'emirat superi la crisi del 2009

3
Es llegeix en minuts
Dubai ressorgeix: ¿visió o miratge?_MEDIA_1

Dubai ressorgeix: ¿visió o miratge?_MEDIA_1 / LEONARD BEARD

El novembre del 2009, Dubai World Holding va commocionar els mercats financers globals al demanar als seus creditors una moratòria del seu deute de 27.000 milions de dòlars. Abu Dhabi, el germà gran, va córrer a ajudar-lo per evitar la fallida. La falta de transparència i de mecanismes de control i de regulació havien creat confusió i havien impedit conèixer amb exactitud el valor del deute i determinar les inversions i reserves de què disposava Dubai a més de 50 països.

Per a una economia en desenvolupament ràpid com la de Dubai, el volum del deute no era el problema, sinó com reestructurar-la, i adaptar el model de creixement sostingut per recuperar la confiança perduda, el pilar essencial per tornar a la via de creixement. Dubai ha centrat els seus esforços en els seus punts forts: comerç, turisme i el desenvolupament de serveis d'infraestructures i logística, oferint-se com ahubamb enllaços per a 2.200 milions de persones. També nous mecanismes per vincular-se als mercats globals i polítiques a favor del sector empresarial amb reglaments i lleis que constitueixen una base sòlida per al seu ràpid creixement. Dubai mira cap al futur en lloc de l'especulació immobiliària i els esquemes que existien fins al 2009.

Tres anys després, la seva economia està en vies de recuperació. Dubai World ha completat amb èxit una sèrie de reestructuracions i l'emirat s'ha beneficiat de l'agitació política a la regió, oferint un refugi segur per als turistes i inversors. Mentre molts països de la regió viuen tempestes polítiques, Dubai augmenta els ingressos per turisme i els dipòsits bancaris. Però, igual que la resta del Golf, s'enfronta a reptes difícils i a algunes vulnerabilitats. Ha d'evitar una altra bombolla immobiliària i solucionar els seus problemes estructurals, com per exemple la gran dependència indirecta del petroli o la mà d'obra estrangera.

En els últims 50 anys, pocs països han experimentat un creixement tan espectacular com els Emirats Àrabs Units. De la pesca i la recol·lecció de perles al descobriment de petroli, la seva economia es va transformar i va canviar la vida dels seus ciutadans, passant d'un estil de vida beduí tradicional a viure en algunes de les ciutats més modernes del món.

Malgrat que Abu Dhabi, la capital, és l'economia més gran -representa el 61% del PIB del país gràcies al petroli-, la marca de Dubai ha generat més titulars al món que els altres sis emirats que formen l'Estat junts.

Dubai és el tercer centre d'exportació i reexportació i el quart aeroport del món. La seva companyia d'aviació és la segona en el rànquing mundial. El seu comerç no petroler va créixer un 14% i factura 280.000 milions de dòlars. El turisme augmenta al 14% anual, i els ingressos dels hotels, un 22%, amb una taxa d'ocupació del 82%, la més alta del món. Disposa de 575 hotels, alguns dels quals són emblemàtics.

Basant-se en aquest augment de confiança, Dubai ha presentat diversos projectes de referència. Destaca el de Mohammad bin Raixid City, centrat en l'oci i el turisme familiar, que albergarà el centre comercial més gran amb 100 hotels i parcs temàtics. També pretén albergar esdeveniments internacionals d'alt perfil, es prepara per competir pels Jocs Olímpics del 2024 i també ha presentat una oferta per a l'Expo del 2020.

Aquests nous projectes arriben en un moment de creixement accelerat afavorit pel comerç i el turisme, claus de l'economia de l'emirat. Senyals de recuperació malgrat la crisi econòmica que afecta una gran part del món.

Però l'emirat encara està en procés de negociacions amb els creditors per tal de millorar les condicions de reemborsament de part del seu deute. En aquest escenari, la seva estratègia no sembla exempta de risc i hi ha preocupació davant dels ambiciosos projectes anunciats.

Notícies relacionades

Això no vol dir que en el futur no hi haurà desafiaments. Una economia que depèn en gran mesura del comerç i les finances internacionals s'exposa als vaivens globals. Val la pena recordar el que va passar el 2009 i com es va passar de l'auge a la fallida.

Dubai tornarà, però és important que el seu retorn no sigui contrari a les tendències mundials. Perquè el seu destí sembla seguir sent el centre de les transaccions de béns, idees i serveis. És el mercat preferit de la inversió immobiliària a la regió i és competitiu gràcies a una situació política estable, les seves infraestructures i la seva obertura. Si Dubai aconsegueix consolidar una economia o un model diferent, la visió que ens ofereixi pot ser que no sigui un miratge o un capritx passatger.

Temes:

Dubai