L'ESTAT DEL BENESTAR

La renda garantida obre el camí a la renda bàsica universal

"Persegueix que els ciutadans que no perceben cap ingrés puguin disfrutar d'una renda de 664 euros, quantitat situada per sobre del llindar de la pobresa"

2
Es llegeix en minuts
Un indigent dorm a l’Hivernacle del parc de la Ciutadella, diumenge passat.

Un indigent dorm a l’Hivernacle del parc de la Ciutadella, diumenge passat. / JOAN PUIG

La companyaCarme Porta,conjuntament amb d'altres representants d'organitzacions entitats han presentat al Parlament de Catalunya,la propostad'iniciativa legislativa popular(ILP) perquè els ciutadans que no perceben cap ingrés puguin gaudir d'unarenda garantida de ciutadania (l'Estatut ho recull) de 664 euros, quantitat situada per sobre del llindar de la pobresa. Quan laMesa del Parlament hagi admès la ILP, aleshores caldrà recollir 50.000 signatures per tal que es pugui debatre al Parlament.

No és la primera vegada queCarme Porta hi insisteix. Exercint fa uns anys com aparlamentàriarepublicana en el Parlament van pretendre (any 2002) que es legislés una paga de subsistència de 300 euros i del 50% per a menors, la qual cosa hagués acabat amb tots els altres subsidis existents. Evidentment, entre la proposta acabada d'entrar al Parlament i la debatuda en l'any 2002 hi ha una gran diferència. Ara, no es parla d'universalitat; aleshores, sí. Certament, la primera proposta es basava en launiversalitat,independentment de la situació labora i social de la persona, bo i seguint aquell principi que afirma que el dret a rebre-la es basa en el fet “d'existir” i, en conseqüència, no es rep “per a existir”.

L'oportunitat es va perdre aCatalunya(si s'hagués aprovat, la proposta hagués arribat a Madrid) i es tornà a perdre quan l'any 2005 Esquerra la plantejà alCongrés dels Diputats. Aleshores, reclamàrem larenda bàsica universal a través d'una Proposició de Llei que fou rebutjada en el plenari per PSOE, PP i CiU i, posteriorment, en una altra iniciativa arrencàrem l'aprovació d'una Subcomissió que n'estudiés la viabilitat de la seva aplicació. Amb tot, el PSOE i els altres partits polítics mai no la posaren en funcionament. Ni tan sols volien donar-nos cap possibilitat a estudiar-ne l'aplicació progressiva.

Una altra oportunitat perduda del PSOE

Efectivament, el PSOE es va tancar en banda i presenciàrem una altra oportunitat perduda pel socialisme espanyol perquè el governZapatero, en canvi, no s'estava de falcar l'economia en labombolla immobiliària, de revisar la fiscalitat per tal d'afavorir les rendes del capital (“bajar impuestos es ser de izquierdas”) i de disparar les despeses militars, tot i que gairebé el 20% de la població (uns vuit milions de persones) vivia ja sota el llindar de la pobresa.

Certament, tothom era conscient de les dificultats de la implementació d'una renda bàsica universal, la qual cosa no havia de comportar que l'anomenada esquerra, no obstant, en bandegés fins i tot l'estudi, lasocialitzaciói la possibilitar d'implementar-la parcialment.

Patiment humà

Ara, al cap d'uns anys, la regressió vertiginosa del nivell i qualitat de vida de les classes populars condicionada per l'alta desocupació,  els increments espectaculars de lapobresai l'exclusió social que genera tant de sofriment humà, pèrdues econòmiques i prou davallada del consum com per hipotecar la recuperació, posa en valor els intents no reeixits i deixa en evidència la mala fe de qui pretenia ridiculitzar la renda bàsica universal.

La ILP presentada al Parlament no és, doncs, una proposta de Renda Bàsica Universal. Es tracta, tan sols, d'una Renda Garantida de Ciutadania que pretén finançar-se a càrrec dels pressupostos de la Generalitat.

Notícies relacionades

Que no hi ha prou recursos? Doncs, parlem dels que hi ha  i dels que no hi ha! I, sobretot, del perquè? I posem les bases, a través de la demanda i socialització del clam per a una Renda Garantida de Ciutadania, del que ha de ser en un futur un dels articles més honorats de laConstitució Republicana: la renda bàsica universal.

http://in.directe.cat/joan-tarda/