Gent corrent

Rubén Sánchez: «El feminisme m'ha fet millor home i persona»

De calçasses, res. Psicòleg, agent d'igualtat i activista, ha fet seva la lluita de les dones contra la violència.

3
Es llegeix en minuts
«El feminisme mha fet  millor home i persona»_MEDIA_2

«El feminisme mha fet millor home i persona»_MEDIA_2 / Francesc casals

¿A què ve tant de rotllo amb el feminisme si dones i homes ja treballen i són iguals? Setanta dones mortes el 2012 obliguen a seguir donantel rotllo.

-Quan vaig començar a atendre dones víctimes de la violència se'm va desmuntar tot el que jo pensava.

-¿En quin sentit?

-Com molta gent, creia que era un tema d'alcohòlics que arribaven a casa i li clavaven una pallissa a la dona. Però vaig començar a veure víctimes de tot tipus: mosses d'esquadra,advocades, cuineres, mestresses de casa, joves, àvies, blanques, negres...

-¿Què va pensar al sentir aquells primers testimonis?

-Vaig tenir la necessitat de buscar una explicació, volia conèixer l'origen de tant dolor i tants segles de violència física, psicològica i sexual al món i entendre d'on treuen les dones la fortalesa per seguir endavant. Vaig contactar amb grups de dones, vaig fer un postgrau en igualtat i em vaig iniciar en el feminisme.

-¿Recorda la seva primera lectura?

-El abuso verbal, de Patricia Evans. Encara que no és exactament feminista, identifica els indicadors de la violència psicològica. Pensem en crits i insults, però es pot disfressar de formes molt més perverses i és l'inici de tota la resta.

-¿Què li aporta el feminisme?

-M'ha fet més bon home, més bona persona.

-Però ¿com?

-M'ha obert els ulls, m'ha fet plantejar des de com entenc l'amor en parella fins a la força de la intuïció; m'ha revelat la història oculta de les dones lluitadores i m'ha contagiat la seva passió; m'ha fet més responsable i conscient de les meves idees, dels meus sentiments i de les meves conductes i m'ha ajudat a dir: «Em sento trist, necessito una abraçada». Això és complicat perquè es veu com a poc masculí.

-En canvi ens sembla una cosa ben normal sentir: «N'estic fins als collons».

-La masculinitat tradicional és la viril, l'home ha d'imposar la seva opinió, tenir raó i, si fa falta, apujar el to de veu. L'agressivitat és una energia que tenim homes i dones i no s'ha de reprimir, sinó canalitzar.

-¿Vostè com la canalitza?

-Sóc testimoni de tantes situacions que em generen ràbia i impotència -com l'absolució de maltractadors i abusadors sexuals que jo sé que són culpables- que a vegades em passen coses lletges pel cap, però no vull ser com ells. Quan vaig obrir el bloc El Dit a la Nafra [elditalanafra.blogspot.com.es] ho vaig fer amb la intenció de reunir informació i documentació per a les dones, però també com a eina d'autocura per a mi.

-N'hi ha que diuen que el feminisme és com el masclisme però al revés.

-Doncs no han entès res. El feminisme és la igualtat d'oportunitats, és el respecte a la diferència i és justícia social.

-¿Hi ha dones masclistes?

-El masclisme ataca homes i dones. En la teoria de l'amor romàntic, l'home canalla és el que agrada més i el bonàs és unpagafantes. A l'home igualitari se'l considera unpaga­fantes.

-Vostè seria un pagafantes.

-Jo seria unpagafantesi, en argot més clàssic, un calçasses. Els homes que lluiten contra el masclisme reben molta pressió social per desafiar-lo, però és molt important que els homes reconeguin i condemnin aquesta violència.

-¿No ho fan?

-De forma explícita i contundent, no. En les manifestacions del 25 de novembre [Dia contra la Violència de Gènere] o del 8 de març [Dia de la Dona] hi ha un 95% de dones. Fa un any vaig anar a una concentració d'homes contra la violència a la ­plaça de Sant Jaume. ¿Sap quants érem? 15.

Notícies relacionades

-Les campanyes de sensibilització es dirigeixen només a les dones.

-Només m'agradava la que deiaQuan maltractes una dona, deixes de ser home. Aquesta la posaria jo a la pantalla del Camp Nou. S'ha d'anar on hi ha els homes. ¿Que hi ha homes maltractats? És clar que n'hi ha, però de moment hi ha 70 dones assassinades. Reconeguem-ho i podrem avançar per reconèixer altres tipus de violència.