TRIBUNA / IGUALTAT DE SEXES

Quan la diferència és salarial

"El Suprem britànic ha dictat una sentència sobre el sou de les empleades de l'Ajuntament de Birmingham que generarà un 'efecte crida' en les administracions públiques d'altres països"

1
Es llegeix en minuts
Una dona escombra a prop del Bundestag, a Berlín.

Una dona escombra a prop del Bundestag, a Berlín. / ARXIU / JULIO CARBÓ

Fins ara quan parlàvem de ladiscriminació salarial que patim les dones, en el subconscient roman la idea que aquesta discriminació és consubstancial a la fesomia de les ocupacions i estructures salarials del sector privat. En canvi, en el sector públic, les administracions públiques tot apuntava que estaven lliures d'aquesta discriminació. Aquesta afirmació es desploma en un país molt proper: elRegne Unit, concretament a l'Ajuntament de Birmingham.

Allà 174 treballadores de l'ajuntament han aconseguit, per fi, el reconeixement d'una reivindicació de discriminació retributiva. Les treballadores tenien en principi, i a simple vista, la mateixa retribució que la resta dels seus companys en funció de la seva categoria, però a la pràctica elles no gaudien de la mateixa estructura retributiva. Aquest fet produïa una considerable pèrdua depoder adquisitiu i una discriminació real per qüestió de gènere a l'administració pública. Concretament, no percebien les pagues extraordinàries, a diferència del que percebien els seus companys, cosa que pràcticament doblava el salari establert.

El Tribunal Suprem del Regne Unitels ha donat la raó en una sentència que obre vies per a la reclamació a altres dones en una situació semblant. De fet, un cop més parlem d'un doble tracte en l'establiment de categories professionals. Les categories masculines: escombriaires, treballs en obres públiques, enterramorts... Les categories femenines: cuineres, netejadores, encarregades de manteniment i cuidadores... clara evidència de l'eufemisme abm què es construeix la discriminació.

Segons el dictamen del tribunal, les treballadores rebran de l'ajuntament una xifra important i que engloba les pagues no percebudes per les 174 dones: 2,4 milions d'euros.

Notícies relacionades

Les dones ens hem de felicitar per aquesta sentència perquè, molt segurament, estem davant d'una sentència paradigmàtica, no nome's per a elles, les companyes treballadores de l'administració pública anglesa, sinó també per al conjunt de les empleades públiques,amb la seguretat que comportarà un efecte crida per a la resta de països i administracions públiques.

http://www.fmac.org/