Editorial

Roma aflora a BCN

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articles exposen posicions personals.

1
Es llegeix en minuts

El descobriment de les restes d'una vil·la romana als voltants d'on s'aixecarà l'estació ferroviària intermodal de la Sagrera és un esdeveniment que, d'entrada, i a l'espera de conèixer amb exactitud el valor de la troballa des del punt de vista estrictament arqueològic, s'ha de celebrar pel que suposa d'increment del patrimoni cultural històric. No són freqüents aquests descobriments i, tot i que les empremtes de la civilització romana a Barcelona són evidents i notables, en aquest cas la singularitat està en el tipus de construcció: una vil·la romana, una casa pairal de 2.000 anys d'antiguitat, que és una autèntica raresa pel que es coneixia de l'antiga Bàrcino fins ara.

Un petit exèrcit a les ordres d'arqueòlegs s'afanya aquestes setmanes a separar i valorar les restes, i cal felicitar-se que s'estigui complint la legislació que vetlla per la preservació d'aquestes troballes. No sempre ha estat així, i molts ciutadans recorden com havien aflorat pedres seculars a l'excavar-se terrenys per construir-hi edificis de nova planta i van acabar en mans privades o, encara molt pitjor, van ser destruïdes pels que temien que quedés paralitzat o condicionat el seu projecte constructiu a causa d'aquests descobriments.

Encara és aviat per saber com afectarà exactament aquest sorgiment d'un tros de la història de la ciutat a les obres de l'entorn de la Sagrera. La vil·la romana està a prop de la trajectòria d'un llarg vial en construcció entre el carrer de València i el nus de la Trinitat, però no hi incideix, i com a màxim obligaria a reconsiderar l'emplaçament d'un pont provisional que hi ha previst en aquell lloc. En qualsevol cas, els mosaics, les pintures i altres elements d'especial valor s'han de preservar i traslladar a un lloc adequat. I pel que fa a l'obra civil de la vil·la, seria òptim que es mantingués a la vista de tothom en el seu escenari natural, a manera de contrapunt històric d'un lloc cridat a ser el paradigma de la modernitat en matèria de transports. En qualsevol cas, el que s'ha d'evitar és que es repeteixi la situació del Born, on les restes medievals descobertes fa una dècada encara no estan museïtzades ni en poden disfrutar els ciutadans.