Perles del paper

Desconfiança al voltant d'Erdogan

Tranquil·litat en la premsa perquè no podrà canviar la Constitució en solitari

1
Es llegeix en minuts
Desconfiança al voltant dErdogan_MEDIA_1

Desconfiança al voltant dErdogan_MEDIA_1

Seria exagerat dir que la premsa espanyola veu amb bons ullsRecep Tayyip Erdogan,el líder turc que diumenge va guanyar les eleccions per tercera vegada consecutiva i amb majoria absoluta. Més aviat desperta recel, tot i que, observant l'escassa atenció que s'ha prestat als comicis, tampoc es pot dir que el que passa a Turquia inquieti gaire. A part d'EL PERIÓDICO, solament dos diaris més li van dedicar un editorial.Abc va utilitzar una de les seves petites peces a peu de la pàgina d'opinió per dir que el«dirigent islamista té la capacitat de refundar la República des dels seus fonaments, i considerant la seva trajectòria en l'última legislatura, en què ha estat més a prop de l'Iran que de la UE, moltes veus han advertit sobre la seva perillosa tendència a construir una espècie de putinisme a la turca».

Notícies relacionades

El País, malgrat que planteja dubtes de fons, és més temperat. Per començar, el segueix anomenant«islamista moderat», i precisa que la majoria absoluta que ha aconseguit no és suficient per modificar la Constitució. Haurà de pactar amb l'oposició, cosa que aquest diari considera saludable. Els resultats dels socialdemòcrates i els ultranacionalistes«garanteixen una limitació de poders»de la majoria del partit d'Erdoganque«dificultarien la posada en marxa d'aquesta agenda oculta»de la qual els socialdemòcrates acusen el primer ministre.

El mateix diari s'ocupa de les finances locals espanyoles, els dèficits sota la catifa, i reclama serietat als nous gestors municipals i que no cedeixin a la«temptació d'imputar la responsabilitat als anteriors consistoris»perquè és un camí erroni. Des del punt de vista d'El País, el que han de fer els que ara governen aquestes institucions és canviar d'actitud i parlar clar. Mantenir silenci, com es va fer abans del 22-M, per no prendre mesures d'estalvi fins després de les eleccions generals,«equivaldria a apostar per aproximar-se a l'abisme». ACinco Díastambé els preocupa aquesta qüestió, així com les finances autonòmiques. En la seva opinió, és urgent confirmar l'«abast»del dèficit i«treure'l a la llum». Està convençut que les autonomies no compliran amb el compromís de contenció i que per culpa seva a finals d'any Espanya superarà en mig punt l'objectiu al qual s'havia compromès.