Les normes de dret a Catalunya

El repte de finalitzar el Codi Civil

El somni de diverses generacions de juristes catalans està a punt d'assolir-se; el Govern no pot fallar

4
Es llegeix en minuts
El repte de finalitzar el Codi Civil_MEDIA_1

El repte de finalitzar el Codi Civil_MEDIA_1 / FRANCINA CORTÉS

La sòlida realitat del Codi Civil de Catalunya iniciat el 2002 no pot fer-nos oblidar el fet inqüestionable que el segle XX a Catalunya va ser molt fèrtil en el camp del Dret. Una certa perspectiva històrica constata que van proliferar excel·lents textos jurídics i insignes juristes. El 50è aniversari de la Compilació, efemèride que hem commemorat el 2010, ha permès recuperar el llegat d'aquesta obra mestra de l'escola jurídica catalana i alhora revisar la figura extraordinària de Ramon Maria Roca Sastre, que domina el mig segle que va de la República a la transició.

En el moment de la Compilació conflueix una constel·lació de grans juristes:Ramón Faus, Lluís Figa, Francesc de CondominesoJosé María de Porcioles,però per sobre de tots regna el geni jurídic deRoca Sastre, indiscutiblement el jurista català més eminent del segle passat. Els seus magistrals estudis sobre dret hipotecari, dret civil català, i en especial sobre dret de successions, el fan excepcional. Els contemporanis van ser molt conscients de la seva grandesa.Sebastián Auger, en el centenari del seu naixement, va escriure: «Quan passejaves pel passeig de Gràcia i contemplaves la majestuositat de la Pedrera brollava un llum encès d'un habitacle.Ramon Roca Sastre treballava amb la laboriositat d'un geni. Trepitjant la calçada, els lletratsJosep Maria Pi-Sunyer, Casals ColldecarreraiPintó Ruizmussitaven admirats:SSLqEl Rocaja està parint lleis de successions i posa ordre al país de demà'».

Però siRoca Sastreés el príncep dels juristes catalans del segle XX, n'hi ha alguns altres que se li acosten molt, que volen també molt amunt. Les primeres dècades del segle va sobresortir l'insigne juristaJoan Martí Miralles, que va ser president del Tribunal de Cassació de Catalunya durant la República i que va deixar una obra immortal,Els principis de Dret Successori.Josep Maria Puig Salellas,en els 30 anys que van des dels inicis de la transició fins a la seva mort (2006), etapa de notable producció legislativa, va ser el jurista clau en dret privat i públic d'aquell període, singularment en dret lingüístic, on les seves aportacions s'han revelat formidables i decisives. També és necessari destacar la tasca deLluís Puig FarrioliEncarna Roca, que van ser els brillants comentaristes de la Compilació. I ens en deixem molts altres, que es mereixerien un lloc destacat en un repàs menys apressat.

Notícies relacionades

Un lloc preeminent en la nostra història jurídica l'ocupaJuan Berchmans Vallet de Goytisolo, a qui aquest any el col·legi notarial li ha concedit precisament el Premi Puig Salellas. Membre d'una coneguda saga familiar barcelonina, de la qual formen part els escriptorsJuan, LuisiJosé Agustín Goytisolo, és un dels juristes espanyols i catalans més importants dels últims 50 o 60 anys. Després d'iniciar a Catalunya la seva carrera notarial es va traslladar a Madrid, on ha desenvolupat una gran part de la seva extraordinària trajectòria professional i científica. Però sempre ha mantingut la seva vinculació, personal i jurídica, amb les seves arrels barcelonines i catalanes.Vallet, que s'ha reconegut deixeble deRoca Sastre,ha estat sobretot un gran civilista, en el seu doble vessant del dret comú espanyol i del dret civil català: els seus monumentals estudis han assolit cotes no superades. Però la seva immensa cultura jurídica i humanística, de profundes conviccions catòliques, li ha permès endinsar-se amb èxit també en el camp de les fonts del dret, la metodologia jurídica, la sociologia o la filosofia del dret. Avui la seva obra és un referent de primer ordre en el dret europeu.

El segle XX va ser molt brillant en el camp del dret civil a Catalunya, una segona edat d'or que anunciava l'aparició del Codi Civil: contra tot pronòstic, es va fer possible el miracle de la Compilació, text d'extraordinària qualitat jurídica que va establir les bases del dret català modern; i va sorgir un floret de magnífics juristes, alguns dels quals il·lustres notaris. Ara, el nou Govern de la Generalitat té el gran repte de concloure la magnífica herència que ens va deixar l'excel·lent segle XX jurídic català completant el Codi Civil que s'ha elaborat, i gairebé acabat, en la dècada que ara ha finalitzat. Catalunya culminarà així un llarg procés de codificació que van iniciar els compiladors i van continuar amb èxit els juristes i els polítics dels primers governs de la Generalitat, amb les lleis civils especials primer i amb els codis sectorials després. El Codi Civil actual és un bon text jurídic, encara que elaborat amb excessiva rapidesa i amb alguns alts i baixos. Potser en algun moment ens hem apartat del principi nuclear de llibertat civil i de la inspiració consuetudinària i pràctica, altament científica però no dogmàtica, del nostre dret. El somni de diverses generacions de juristes catalans està a punt d'assolir-se. El Govern deMasno pot fallar: màxima excel·lència, i si s'ha de rectificar, es rectifica. Degà del Col·legi de Notaris de Catalunya.