Gent corrent

Ingrid Ramon: "Vaig ensinistrar el gos de la cantant de Pretenders"

Psicòloga canina. Es va formar a Londres i per les seves mans han passat més de 2.000 gossos. No se li resisteix ni el més díscol.

3
Es llegeix en minuts
Ingrid Ramon.

Ingrid Ramon. / Alex Bellart

És capaç de fer que els gossos parlin llatí. Ingrid Ramon (Barcelona, 1975) va aprendre ensinistrament a Londres amb els millors i avui, entre altres coses, educa gossos de particulars i treballa per al departament d'Etologia de la UAB.

-Vostè és la dona que parla als gossos a cau d'orella.

-Sóc psicòloga de gossos. Una especialista en comunicació canina.

-¿Els gossos tenen vocabulari?

-Es comuniquen amb el llenguatge corporal, que és el que llegeixen en tu contínuament. De manera que quan destrossen una cosa no senten culpa, sinó que saben que tu estàs enfadat i fan senyals d'apaivagament, que la gent confon amb submissió.

-Doncs podrien sentir-se una mica culpables.

-Els gossos s'estressen moltíssim. Al mossegar i destrossar, segreguen hormones que els relaxen.

-¡Alto! Si no fa jeure el gos al divan, ¿què fa amb ell?

-Vaig a la casa i observo el seu comportament.

-La Supernanny canina.

-En certa manera, els gossos es comporten com els nens. El 98% de la meva feina és treballar amb els propietaris. Inconscientment, solen ser els responsables de la mala conducta dels seus gossos. Però tinc altres especialitats, ¿eh?

-Expliqui, expliqui.

-He entrenat gossos deschutzhund

-una modalitat esportiva alemanya-, però també d'assistència, de teràpia i de detecció.

-¿Detecció de drogues?

-De tot el que el gos trobi amb l'olfacte: drogues, bolets, desapareguts. Estic planejant anar als EUA a estudiar uns gossos que troben caca de balena. Els excrements permeten als biòlegs estudiar què mengen i com es comporten, per preservar-les.

-Útil i ímproba feina, la d'aquests gossos.

-També n'hi ha que detecten càncers com el d'ovari i el de pròstata 20 dies abans que el laboratori. Ara m'han demanat que m'encarregui d'un projecte d'investigació de la UAB i el Clínic sobre gossos de detecció d'hipoglucèmies.

-Aquesta versió canina del doctor House resulta sorprenent.

-Tots els gossos tenen la capacitat per detectar els canvis d'olor en els humans; només han de voler col·laborar i tenir un motivador amb qui vulguin fer el joc. Perquè per a ells és un joc.

-Un joc que pot salvar vides.

-Sí. S'ha demostrat també que viure amb un gos, tocar-lo, genera oxitocina, baixa la pressió arterial i estimula el sistema immunològic. Ho he pogut comprovar en orfenats i residències de gent gran.

-¿Vostè té un do?

-Els gossos m'apassionen des que era petita. Als 23 anys vaig decidir marxar a Londres, on hi ha els millors ensinistradors.

SEnDL'edèn de la mascota, sens dubte.

-Amb els diners que guanyava treballant en una protectora em vaig anar pagant cursos. Després vaig passar a assistent d'ensinistrador i vaig començar a educar gossos de particulars dels barris de Marylebone i Hampstead.

-La crema. ¿Algun client famós?

-Vaig ensinistrar el gos de la filla del magnat indi de l'acer Mittal, el de Chrissie Hynde, la cantant de Pretenders; el del fill d'un príncep saudita... Però també vaig seleccionar gossos terapèutics per a Pets as Therapy, i vaig anar a Califòrnia a aprendre tècniques de detecció d'explosius amb la policia de Santa Monica.

-Els seus serveis deuen ser caríssims.

-Jo els trobo barats. Soluciono un problema que a vegades dura anys.

-I a més ho fa amb més dolçor que la Blancaneu.

-Contra la política de càstig, jo educo en positiu. La teoria de la dominància de David Mech i el seullop alfaha fet molt mal al gos. El mateix Mech se n'ha desdit, però se segueix promovent el càstig des de programes de TV comEl encantador de perros.¡He escrit no sé quantes queixes a Cuatro!

-Corregeixi'ls des d'aquí.

-El gos és l'animal que més defuig el conflicte. Intenta evitar-lo com sigui. Només quan la diplomàcia no li funciona pot utilitzar la defensa.

-Escolti, ¿i no els pot ensenyar a anar al lavabo?

-A Londres ho fan.

Notícies relacionades

-¡Què diu!

-Les cases tenen un trosset de jardí destinat a les seves necessitats. Quan surten a passejar, no embruten.