EDITORIAL

EDITORIAL: 'La foto de Robert Capa'

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articles exposen posicions personals.

1
Es llegeix en minuts

La foto més reproduïda de la guerra civil espanyola és la instantània de Robert Capa que recull la mort del milicià d’Alcoi Federico Borrell a Cerro Muriano (Còrdova), feta el 5 de setembre de l’any 1936. Aquest diari revela avui que ni era Cerro Muriano ni era Federico Borrell i que es pot afirmar gairebé definitivament que la foto va ser un muntatge.

La foto ha estat envoltada de dubtes durant 30 anys tant ­sobre el lloc com sobre la identitat del milicià. Però ara, a partir de les 40 fotografies sobre aquella ­jornada exhibides al Museu d’Art de Catalunya (MNAC), s’ha pogut reconstruir la història. No es tracta de Cerro Muriano, ­sinó del turó de Las Dehesillas, que està situat a prop del municipi cordovès d’Espejo, a 50 quilòmetres de Cerro Muriano.

A Espejo no hi va haver combats fins a finals de setembre, uns 20 dies després d’haver-se fet la fotografia. El lloc i els testimonis recollits també descarten la versió del biògraf de Capa, Richard Whelan, que va ser una bala perduda la que va acabar amb la vida del milicià republicà. La foto va ser, doncs, molt probablement ­fabricada.

Notícies relacionades

¿Això significa que el mite de Capa queda destruït? En absolut. És possible que el llavors novell ­fotògraf, de 22 anys, necessitésvendreel material del primer conflicte bèl·lic que va retratar. Potser va ser un pecat de joventut, però Capa va fer moltes altres fotos autèntiques en aquella guerra i en les altres que va cobrir a la Xina, Tunísia, Itàlia, França, Alemanya, Israel o Indoxina.

Per totes aquestes cobertures, en què va arriscar la seva vida fins que la va perdre a Indoxina, Capa ha passat a la història amb justícia com el millor fotògraf bèl·lic.