Set x set

Un jardí a Kyoto

1
Es llegeix en minuts

A vol d'ocell, la distància entre Barcelona i Kyoto és de 10.326 quilòmetres. Conclusió: Kyoto està molt lluny. I, no obstant, per moltes que siguin les hores emprades en el desplaçament, hi ha diversos jardins a Kyoto que justifiquen per ells sols el viatge. Sense anar més lluny, el Jardí de Pedres del temple de Ryoan-Ji, una meravella zen de finals del segle XV que consta de només 15 pedres distribuïdes en cinc grups sobre un rectangle de grava blanca convenientment rasclat perquè evoqui l'oceà, les muntanyes, les illes... El jardí és d'una senzillesa extrema, però és tanta l'emoció estètica que desprèn que ha resistit més de 500 anys les cicatrius del pas del temps i, en els últims anys, les onades del turisme de masses.

Alex Kerr,escriptor nord- americà amb casa a Kyoto des de fa més de 20 anys, va escriure aLost Japanque "Kyoto és una espècie en extinció". "Els seus monuments no han canviat durant segles --va afegir--, però l'estil de vida de Kyoto s'acosta al final per culpa del modern desenvolupament".

Notícies relacionades

Si un dia, per desgràcia, s'arriba a concretar l'extinció del que significa l'antic Kyoto, la humanitat en serà culpable. I llavors no només perdrem uns adorables jardins i uns temples elegants, sinó també una intensa relació amb la natura que és la que ha portat a tot això.

En aquest context, el Protocol de Kyoto, el document de mínims que encara hi ha qui s'entesta a discutir, simbolitza no només la lluita per aturar el canvi climàtic, sinó també la salvació d'un petit i fabulós jardí zen que conté en essència totes les meravelles de la vida.

Temes:

Kyoto