Opus mei

Els poders ocults de la llengua basca

1
Es llegeix en minuts

Avui escriuré sobre l'eusquera, però no en el seu aspecte lingüístic, sinó en l'esportiu. Alguna virtut deu tenir, ja que l'entrenador de l'Atlètic de Bilbao, Joaquín Caparrós, li ha donat una funció als partits, de la qual s'ha d'esperar sorprenents resultats, que serien negatius per al Barça al partit de la final de la Copa del Rei. Caparrós ha donat l'ordre als jugadors que s'expressin en llengua basca. Els resultats estan a la vista a la semifinal disputada dimecres passat: 3-0 contra el Sevilla. ¡Classificats!

Notícies relacionades

Retrocedim 62 anys, als dies de la segona guerra mundial, i situem- nos a les illes del Pacífic, ocupades pels japonesos. No ha servit de res la comunicació entre els nord-americans en codis secrets. Els nipons els els descobreixen tots. Fins que el capità Frank D. Carranza, fill d'emigrants bascos, té la idea d'utilitzar l'eusquera per a la transmissió de missatges, davant del qual fracassaran tots els experts en el desxiframent de textos enganyosos. A començaments del 1942 assagen amb 60 pastors bascos, que eren nombrosos a l'estat de Nevada i a tot l'oest, fins que el 7 d'agost es va portar a terme la invasió de l'illa de Guadalcanal. Començava aleshores el desembarcament i els ocupants donaven la benvinguda als avions que arribaven. A partir d'aquell moment, el Pacífic s'ompliria de barres i estrelles.

I torno a la presència de l'eusquera en un camp de futbol. Algun poder deu tenir si va aconseguir canviar el sentit d'un front bèl.lic. Només ho saben Caparrós i els seus 14 eusqueroparlants dels 25 que componen la plantilla. Són com els pastors d'ovelles. Nosaltres no entenem el missatge. Amb Guardiola inclòs, som els japonesos de la història. Si tot segueix així, la Copa del Rei se'ns tornarà a escapar de les mans.