EDITORIAL

EDITORIAL: 'Europa carrega amb el futur de Kosovo'

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

2
Es llegeix en minuts

Amb un debat encès i a porta tancada al Consell de Seguretat de l'ONU, la qüestió de Kosovo va arribar al seu abrupte final diplomàtic i va quedar definitivament irresolta. La Unió Europea i els Estats Units, que donen suport a la indepen- dència de la província sèrbia, ara assumeixen l'àrdua tasca de trobar una sortida que no comporti un altre esclat de violència als Balcans. Rússia i Sèrbia subratllen la il.legalitat de la secessió sense comptar amb l'aval de l'ONU mitjançant una resolució i propugnen la continuació de les negociacions entre serbis i albanokosovars. Situació similar a la que existia quan el president Bush, al no aconseguir el suport explícit del Consell de Seguretat, va decidir envair l'Iraq. Una violació flagrant de la seguretat col.lectiva, pilar de l'ordre internacional encarnat per l'ONU.

Després del fracàs definitiu, un comunicat conjunt dels EUA i la UE va assenyalar que els europeus estan disposats a assumir la iniciativa per a un "acord que defineixi l'estatut de Kosovo". Malgrat que no ho diu, la UE pretén aplicar el pla de l'enviat especial de l'ONU, Martti Ahtisaari, per a

Notícies relacionades

"una independència supervisada", una variant del protectorat exercit des que l'OTAN va bombardejar Sèrbia el 1999 i va sotmetre la seva província de Kosovo a la tutela internacional. Malgrat les reticències o els escrúpols legals d'alguns dels seus membres, la UE pretén reafirmar la seva hegemonia continental amb l'OTAN darrere, però no hi ha dubte que retorna al vesper dels Balcans enfrontada a Rússia i sense un suport jurídic inequívoc.

La crisi de Kosovo enrareix encara més l'atmosfera de guerra freda que envolta les relacions d'Occident amb Moscou. El president Putin sembla disposat a recuperar la influència en els assumptes mundials i pretén impedir, abans que res, que les avançades de l'OTAN i la cobdícia petrolera s'aproximin a l'anomenat "estranger pròxim", les repúbliques exsoviètiques del Caucas i l'Àsia central. El Kremlin al.lega que la decisió de seguir endavant amb la independència il.legal de Kosovo és un acte hostil de conseqüències imprevisibles. L'Europa de fronteres obertes i penúria energètica, defensora de la legalitat internacional, s'alinea amb el criteri de Washington i prefereix establir un protectorat a Kosovo en lloc d'entendre's amb Rússia per organitzar un espai de prosperitat des de l'Atlàntic fins als Urals. El temps jutjarà aquesta elecció arriscada.

Temes:

Kosovo