Opus Mei // JOSEP Pernau

Si Marx tornés a néixer seria banquer

1
Es llegeix en minuts

Va voler preservar els humans de l'explotació de l'home per l'home i va establir les bases d'una societat basada en la propietat col.lectiva dels béns, ja que va considerar que la propietat privada era un robatori. Però la humanitat, desagraïda, després d'haver-ho provat, va abjurar d'aquelles idees. Va ser Karl Marx, que si en aquests moments tornés a néixer seria banquer. Ningú com ell en sap tant dels misteris del capital.

Fa 20 anys podia anar per mig món, que l'acollia com un pare. Ara, al seu fantasma ja gairebé no li queda cap racó del món on poder anar. Diuen que és a Cuba com a refugiat polític. Ja veurem quant dura, encara que a l'Havana li ofereixen tota mena de garanties que no l'ha d'afectar la delicada salut de Fidel. Des de l'illa ha vist com desertaven els seus seguidors. Al començar els anys 90, a Rússia i als països de l'entorn es van poder comptar a centenars de milions. Ara, a la Xina s'han comptat a milers de milions. Es veia des de feia temps que els seus seguidors asiàtics no eren de fiar. Havien edulcorat tant el sistema que el pobre Mao s'hauria tornat a morir si hagués ressuscitat al seu mausoleu. Però quedava el principi sagrat que la propietat privada era maligna, fins que, amb tot desvergonyiment, ara l'han derogat. Ha estat la Gran Marxa Enrere que desfà el camí recorregut per Mao des dels anys 40 fins a la proclamació de la Xina

Notícies relacionades

roja.

L'esperit de Marx, a Cuba, té tot el temps per a la reflexió i madura la idea que si es torna a encarnar serà banquer. Per si li pot interessar associar-se, l'hi dirà al que va ser líder dels xinesos, el Gran Timoner, ara desenganyat. La firma de la societat quedaria preciosa: Marx & Mao, sucursals arreu del món.

Temes:

Karl Marx