On Catalunya

Un festival de teatre pensat per als joves

¿Què podeu fer avui, 2 de novembre, a Barcelona?

El certamen RBLS ofereix vuit obres, tres tallers i una fira

¿Què podeu fer avui, 2 de novembre, a Barcelona?

FESTIVAL RBLS

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Els joves són el present, però també seran els adults del futur. Per això és vital que tinguin accés a la cultura perquè s’hi aficionin i siguin els espectadors del demà. Amb la voluntat de difondre-la entre ells va néixer fa cinc anys el festival teatral RBLS, que podríem interpretar com a «Rebels» i que amplia horitzons en aquesta edició, que no només tindrà lloc a Barcelona, sinó també en altres localitats pròximes. El seu objectiu són les persones entre 13 i 20 anys i, per a ells, les entrades costen tan sols 6 euros, els que estan entre els 21 i els 25 paguen 9 euros i els més grans, 12 euros. Una iniciativa que cal aplaudir. En aquesta edició proposen vuit espectacles teatrals, tres tallers i una fira, tots amb vocació feminista, antiracista, LGTBI i sostenible. Descobrim-los.

L’obra inaugural serà Raphaëlle, de la companyia La Conquesta del Pol Sud (Villarroel, avui dimarts, 20 hores). Es tracta de la tercera part de la trilogia Dona, Història, Identitat que completen Nàdia i Clàudia. La mateixa Raphaëlle Pérez, una dona trans, ens explica la seva pròpia vida i els seus problemes en la transició de gènere, la seva metamorfosi física i psíquica i les seves experiències des del seu Perpinyà natal a la Barcelona on es va instal·lar assumint la seva nova vida com a dona.

Microteatre i tragicomèdia

El microteatre, una tendència a l’alça, també tindrà el seu espai amb Píndoles (dijous 4, Tantarantana, 18.30 hores), format per tres obres breus. La primera és El catalon d’una nit d’estiu, de Roc Esquius (Likes, Angle mort), sobre un aspirant a cantant que, en una mateixa nit, fa una prova per a un famós grup i intenta seduir una noia rimant. Mar Solà és l’autora de I.A.I.A. entorn del canvi que estan tenint les àvies que ara compren canalons congelats i posen podcasts als nets en comptes d’explicar-los contes. Finalment, Mandra, de Laura Pons, com el seu títol indica, és una visió irònica de la mandra del dia a dia.

Aquesta mateixa sala acollirà l’endemà, el divendres 5 Cry babies, de The followers (20.30 hores). És una ficció en clau de fals documental ambientada en un món infantilitzat molt digital i controlador. En aquest entorn, una adolescent protagonitza un episodi de violència al seu institut. Una tragicomèdia cínica i inconformista que integra audiovisuals, maquetes i músiques.

El món digital i un pigall actualitzat

Container, de la companyia Emilia Gargot, estarà de gira i podrà veure’s a la plaça Terenci Moix de Barcelona el dia 6 a les 18.30 hores (3,50 euros), però abans haurà passat aquell mateix migdia per Mas Fenollar (Santa Coloma de Gramenet) i el dia 4 en un espai a decidir a Sant Joan Despí, en aquests dos últims llocs amb entrada gratuïta, amb reserva prèvia. És un espectacle interactiu sobre l’odi en l’espai digital i les seves conseqüències, així que hi haurem d’assistir amb el mòbil ben carregat.

El mateix dia 6 el Tantarantana presentarà Lázaro, de Roberto Hoyo (20.30 hores), una adaptació lliure del pícar Lazarillo de Tormes actualitzada al segle XXI. La història és si fa o no fa la mateixa, però explicada amb una estètica de hip-hop, utilitzant també el rap, el break dance i altres estils de balls urbans. El mateix Hoyo és Lázaro, el narrador, i explica amb l’ajuda del seu amic Marco Ferreira, que s’encarrega de posar la música.

Els emigrants i el hip-hop

Helena Tornero és l’autora de Nosaltres (A nosotros nos daba igual), que tancarà el certamen ni més ni menys que al TNC de dimecres a diumenge. Està protagonitzada per cinc fills d’emigrants que viatgen al país d’origen dels seus respectius pares. És un trajecte per la memòria i un aprenentatge en primera persona cap a un lloc d’on se senten part, però que mai els ha acceptat com a tals.

L’oferta fora de la capital inclou un altre títol més. És Flow! My (hip-hop) story, de Pulmon Beatbox, que es veurà al Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet (dia 4, 19 h) i al Teatre Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí (dia 5, 21 hores). És una proposta dinàmica i participativa, un viatge al món del hip-hop a càrrec de Dani Lleonart, que utilitza bases i ritmes així com una posada en escena immersiva i molt visual.

Tallers i fira

Notícies relacionades

L’Auditori Can Roig i Torres de Santa Coloma de Gramenet serà l’escenari del concert Dos dies, una cancó, amb Clara Moraleda i Juanjo Marín (dia 6, 19 hores). És el resultat d’un taller intensiu de cant en el qual un grup de joves va treballar un repertori de cançons i ens mostraran el que han après. I ja que parlem de tallers, n’hi haurà dos més: Quin gest necessitem avui? (CC Cotxeres Borrell de Barcelona (dia 6, de 10.30 a 13.30 h), en el qual la companyia Moveo ens descobrirà les possibilitats narratives del cos i el moviment i Teatre Crític, amb Plaudite Teatre (CC Santa Eulàlia de l’Hospitalet de Llobregat (dia 6, de 10 a 13.30 h), per descobrir les eines teatrals i com utilitzar-les.

Per acabar, se celebrarà la tradicional Fira de Teatre per a Joves (Nau Ivanow, dia 6, de 10 a 14 hores, gratuïta, prèvia inscripció a la seva pàgina web). Han sigut seleccionades 15 companyies i cadascuna tindrà cinc minuts per explicar els projectes que estan preparant. Una sèrie de fantàstiques propostes que, fins i tot als adults, ens faran sentir joves una altra vegada.

Festival RBLS

¿On?  diverses sales de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Joan Despí.

¿Quan?  des d’avui i fins al 7 de novembre.

Preu:  de 6 a 12 euros.

Més informació:  Festival RBLS.