On Catalunya

Atrapats a la fi del món

¿Què podeu fer avui, 14 d’octubre, a Barcelona?

El Versus Glòries estrena la comèdia apocalíptica ‘Foscor’

¿Què podeu fer avui, 14 d’octubre, a Barcelona?

JOFRE BLESA

3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Cada cert temps algú s’ocupa de predir la fi del món, que si el 2000 perquè els ordinadors es tornaran bojos, que si el 2012 perquè així ho anunciaven els maies... El cas és que aquestes profecies gairebé sempre les mirem amb un punt de superioritat i un somriure perquè no es compleixen, però també tenim una certa sensació d’angoixa per si, en aquesta ocasió, fos veritat. Sobre aquest tema Jan Vilanova (Así hablan las putas) ha escrit la comèdia amb tocs d’intriga, Foscor, dirigida per Clara Manyós (Kentucky ha muerto) que pot veure’s fins al 7 de novembre al Versus Glòries.

L’escenari està pràcticament despullat, ocupat tan sols per una cadira vermella entre les parets negres i el terra gris i mentre esperem l’inici sonen uns misteriosos xiulets. En el pròleg, un inquietant personatge vestit amb una màscara de gas ens explica què és la liofilització (la deshidratació d’un aliment per conservar-lo) i la seva utilitat (per exemple, per als astronautes). Alguna cosa deu tenir a veure amb l’obra...

El periodista i la funcionària

Comença la funció i, pel que sembla, ens trobem a l’oficina de turisme municipal d’una localitat que s’ha convertit en notícia, ja que, asseguren, falten només unes hores per a la fi del món i aquell lloc és l’indicat per veure-ho a primera fila. Fins allà hi arriba un periodista que han enviat per informar dels fets. Li han trucat d’urgència, just quan s’anava a anar de vacances, i va vestit de manera molt informal, amb una camisa hawaiana, unes bermudes i unes botes.

El seu cotxe s’ha avariat i busca ajuda, ja que el seu telèfon s’ha quedat sense cobertura. La seva interlocutora serà una funcionària vestida amb americana, molt formal, seriosa i seca, una mica desagradable malgrat que sempre li contesta amb un somriure, i que fa uns gestos gairebé mecànics. Ell és tot el contrari, un paio espontani, obert, que diu el que pensa. Cadascuna de les seves peticions és denegada per ella al·ludint a excuses molt estranyes i acaba convertint-se en una conversa absurda i surrealista.

Una reaparició inesperada

Però hi ha un problema addicional, i és que, a l’entrar, la porta ha quedat tancada automàticament i no en poden sortir fins que el mecanisme programat ho permeti. Aquesta situació provocarà que s’hagin de mantenir junts les pròximes hores mentre, a l’exterior, es troben els que creuen en la fi del món. Mentre ell està parlant, ella desapareix i, poc després, torna amb una bossa d’esport, però es comporta d’una manera molt diferent, no recorda haver parlat amb ell. ¿Què deu haver passat?

Notícies relacionades

Resulta fàcil identificar-se amb el text, tots hem sentit alguna vegada que tot va en contra nostre i sembla que ningú ens entén per molt que ens expliquem el millor que puguem. Sempre hi ha algú davant inflexible i ferm en la seva actitud que ens posa les coses difícils. La peça es beneficia del talent i la comicitat dels dos actors, en personatges totalment oposats. Dafnis Balduz (Ventdelpla, El zoo de vidre, La golondrina), més pròxim, que fa que ens sentim tan desconcertats com ell, i Agnès Busquets (Polònia, Pel davant i pel darrere) que es desdobla, aparentment, en diversos personatges (¿o no?).

Viquipèdia per a temps confusos

Aquest conte negre apocalíptic també parla de la màgia, els aventurers, la suggestió, els esperits, les energies o la Viquipèdia, amb personatges esperpèntics, situacions caòtiques i diàlegs bojos. Al final quan arriba la foscor, la fosa lluminosa en negre, ens queda la sensació d’haver passat una bona estona, hem somrigut i també sortim contents perquè, una vegada més, caldrà continuar esperant la fi del món... almenys, al món real. 

‘Foscor’

¿On?  Versus Glòries (Castillejos, 179).

¿Quan?  de dimecres a dissabte (20.30 h) i diumenge (18 hores). Fins al 7 de novembre.

Preu:  15 euros.

Més informació:  Versus Glòries.