On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

La història de la ciutat en 100 objectes

El MUHBA permet fer un viatge pel temps en l’exposició ‘Barcelona Flashback’

La història de la ciutat en 100 objectes

MUHBA

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

La història de Barcelona té més de 4.000 anys, des de finals del neolític. Però, ¿es pot resumir la història de la ciutat en només un centenar d’objectes? A aquesta titànica tasca, gairebé una missió impossible, s’ha dedicat el MUHBA (Museu d’Història de Barcelona) amb la seva exposició Barcelona Flashback. Podríem dir que en són una bona mostra. És un divertit viatge per la memòria a través de cinc espais, cada un amb parets pintades de diferents colors i amb una infinitat d’elements curiosos que faran les delícies dels visitants, sobretot si van viure aquesta època.

Aspecte de l’entrada a l’exposició. / MUHBA

De Ramon Casas a La Salseta

Una petita saleta ens fa de pròleg incitant-nos a traspassar el mirall, com l’Alicia de Lewis Carroll i sentir els batecs de Barcelona representats per mitjà d’una sèrie d’imatges sobre les lluites socials a la ciutat, el feminisme, la guerra o senzillament imatges quotidianes. La primera sala, en fons negre, ens convida a Escoltar els testimonis d’una sèrie d’objectes entre què trobarem la Venus de Barcelona, una talla barroca, una escultura en forma de bust de dona, una pistola de les baralles al Raval, el cartell de La Salseta del Poble Sec (¡aquest sí que ens sona!), un cartell d’una ballarina exòtica, un auca de Ramón Casas, una màquina d’escriure Hispano-Olivetti (¡com la trobem a faltar!), una sopera, una màquina debanadora de Fabra i Coats o un telèfon de monedes.

La primera sala escolta testimonis dels objectes. / MUHBA

Ara que les cabines han desaparegut també ens provoca una certa nostàlgia, com el neó que presideix aquest espai, el de la popular botiga Vinçon que va tancar les portes el 2015. Tots van units a una frase en què els objectes s’autodefineixen. Aquest racó es completa amb una sèrie de documents com un permís de construcció, una revista (Cau) d’anàlisi urbana, un pamflet clandestí dels obrers de la fàbrica Pegaso o una placa de pedra que data del segle II.

El color groc presideix el segon espai, Construir relats. / MUHBA

Preguntes i respostes sobre la ciutat 

El segon apartat, amb les parets de groc, pretén Construir relats sobre diversos moments formulant preguntes (¿quan neix Barcelona?, ¿com vivien les elits? ¿per què s’havia de reforçar la muralla? ¿quant poder tenien els bisbes?, etcètera). Les respostes les tenen els objectes i les contesten per mitjà d’una bafarada similar a la dels còmics. Aquí podem veure retrats o conjunts funeraris, àmfores, pintures murals, un cap de lleó, un fragment d’un sarcòfag o monedes antigues. També es projecta un mapa sobre els canvis històrics de la ciutat i hi ha una carta històrica que podem manipular per conèixer-ne l’evolució des de l’any 150 abans de Crist fins al 2010.

En aquest apartat es resolen múltiples dubtes històrics. / MUHBA

L’altra part d’aquesta secció també s’ocupa d’aclarir diversos temes històrics antics com la presència de l’església, l’autogovern concedit a la ciutat pel rei al segle XII, el barri jueu, l’economia, els gremis, apotecaris, convents o monuments. Però la nostra mirada es fixa una altra vegada en els sorprenents objectes: el segell de Jaume I, plaques o làpides commemoratives, vasos, un pot de farmàcia, una capseta amb un retrat de Carles d’Àustria, un quadro sobre un descans al mercat del Born, uns projectils d’artilleria o les claus del calabós de Sant Joan de la Ciutadella.

Hi ha un espai dedicat als objectes dels segles XIX i XX. / MUHBA

Els objectes que més recordem

Encara seguim a l’apartat de Construir relats però ara els fons són de color vermell i presenten elements que ens sonen o ens resulten més pròxims ja que se centren en els segles XIX i XX: el pla de la reforma de la ciutat a partir del pla Cerdà, un fanal modernista, un cartell sobre la inauguració dels primers grans magatzems (El Siglo), un rellotge representant la conquesta de la jornada laboral de 8 hores, un cartell de l’Exposició Universal de 1929, un tros d’un mur d’un refugi antiaeri o una cartilla de racionament. Continua avançant en el temps amb una maleta d’un emigrant, un projector de cine, el frontal d’un 600 (per representar l’arribada de Seat a Barcelona), un televisor símbol de la societat del consum, uns còmics contraculturals i antifranquistes, les reivindicacions (com un cartell de l’11 de setembre) o dos records dels Jocs Olímpics del 92: una figura de la mascota Cobi i l’original torxa olímpica que es va passejar per Catalunya.

Recórrer el Barcelonès inclou cartografies i fotos. / MUHBA

Carrers, places i panoràmiques 

El tercer apartat (amb les parets blaves) està dedicat a Recórrer el Barcelonès. Per començar es pot contemplar un documental sobre l’evolució de les arquitectures urbanes que ofereix set mirades des del temps dels romans a l’edat contemporània passant per Gaudí, per descomptat. Unes cartografies mostren com ha anat canviant l’expansió urbana, l’estructura social, el creixement i la immigració i, a continuació podem veure Paisatges de la ciutat dividits en diferents blocs (eixos, confluències, límits, referències o panoràmiques). És una sèrie de fotografies sobre carrers o places de Barcelona com Sant Jaume, la Catedral, la plaça d’Espanya, la Meridiana o diferents miradors.

Podem fer un ‘tour’ interactiu per descobrir les connexions entre ciutats europees.

Notícies relacionades

El quart espai està destinat a descobrir com es connecta Barcelona amb les altres ciutats d’Europa. Podem participar en un tour interactiu pel continent a través de quatre grans temes (estructura, transport, societat o poder) en quatre etapes diferents. Una mica més enllà se’ns explica la història de l’edifici històric que acull aquesta mostra (la casa Padellàs), les plantes i la distribució.

Uns plafons expliquen la història de la Casa Padellàs.

Descobrint un rellotge mític

La visita encara no ha acabat perquè encara hi ha una atractiva propina: Llegir patrimonis, que parla d’aquesta casa i els seus voltants (la desconstrucció de paisatges, la muralla, la Via Laietana i la plaça) i també ens conviden a sortir a l’exterior i passejar pel balcó fins a arribar al Rellotge dels Flamencs, conegut com «el gran rellotge de Barcelona», de més de quatre metres d’altura i un pes de cinc tones. Tot un símbol per finalitzar aquest viatge pel temps per al qual no hem necessitat ni una màquina ni un DeLorean, simplement gastar una hora de la nostra vida, però molt ben aprofitada.

Com a colofó, descobrirem el Rellotge dels Flamencs. / MANU MITRU

‘Barcelona Flashback’

¿On?  MUHBA (Casa Padellàs, Veguer 2-4)

¿Quan?  de dimarts a dissabte (de 10 a 19 h.) i diumenges (de 10 a 20 hores).

Preu:  2 euros.

Més informació:  MUHBA.