On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Un joc teatral per a petits detectius

El Jove Teatre Regina estrena l’interactiu ‘El misteri de Sherlock Holmes’

Un joc teatral per a petits detectius

TTT PRODUCCIONS

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Fa un parell d’anys, el Jove Teatre Regina va estrenar un original muntatge infantil, El misteri de Houdini, creat per Roc i Joan Olivé (omnipresent a la cartellera com a actor a Como una canción de los 80 i ¿Quieres pecar conmigo? a l’Eixample Teatre o com a director a He matado a Paco a l’Aquitània i Oficinats a la sala Ón Barcelona), que ja van experimentar amb aquest nou format al Microteatre amb Escuela de magia. La idea consisteix a combinar el teatre amb un joc interactiu per a nens a l’estil de les populars escape rooms, en què no poden faltar els enigmes, les caixes amb candaus i unes claus que cal trobar. Després de dos anys d’èxit, els seus autors han decidit crear un nou muntatge similar titulat El misteri de Sherlock Holmes que s’acaba de presentar a la sala del carrer Sèneca i espera mantenir-se, com a mínim, el mateix temps a la cartellera.

L’espectacle es divideix en dues parts d’una mitja hora aproximada de durada cadascuna. Els espectadors (els alumnes novells i els pares, els ja graduats) estan dividits en dos grups per viure les dues aventures (l’ordre és indiferent ja que, tot i que tenen relació, tant és començar per una o l’altra). El nostre recorregut arrenca a la sala principal del local, la platea davant l’escenari. A l’entrar ens donen unes misterioses targetes plastificades que farem servir posteriorment per participar.

Benvinguts a l’escola

S’obre el teló i al mig veiem tres pancartes amb les figures de Leonardo da Vinci, Marie Curie i Isaac Newton. A mà esquerra hi ha un faristol i, a la dreta, tres caricatures de rostres masculins i una pissarra. Sona un himne de fons i la nostra amfitriona, la directora Rutherford, ens informa que som els aspirants a entrar a la prestigiosa Inquisitor School, dedicada a la investigació. Parla amb els nens per conèixer quins són els seus somnis i els explica les qualitats dels tres personatges històrics: Da Vinci (a la recerca de la veritat), Newton (l’observació) i Curie (l’esforç i el treball), característiques que han de ser un exemple per a la recerca que els nois hauran de portar a terme.

El primer repte consisteix a intentar obrir una urna per revelar-ne el contingut. Paral·lelament, al fons de la sala, hi ha el jove besnet de Sherlock, que encara no s’ha graduat i de vegades ironitza sobre el discurs de la professora. Per començar hauran de mirar les targetes que els van donar per trobar el significat amagat d’una frase, intentar seguir el camí d’unes fletxes misterioses per acabar combinant el número i els colors de la part inferior. Si han resolt correctament les endevinalles, la caixa es podrà obrir per mostrar un valuós objecte (als més cinèfils ens recorda una mica al mític falcó maltès).

Holmes puja a l’escenari i sorgeix un imprevist arran del qual l’estatueta desapareix. ¿Què haurà passat? ¿Qui i per què l’ha robat? ¿On és ara? Una maleta (amb candau, és clar) ens donarà alguna pista, per a la qual cosa ens ensenyaran a cantar (i ballar amb una petita coreografia) l’himne de l’escola i revelar els secrets que amaga la seva partitura. La conclusió final (sí, també té missatge) és que la millor manera de resoldre els problemes és fer-ho en equip.

La biblioteca i el brètol

Notícies relacionades

Per a la següent experiència haurem de pujar al primer pis. Està dividit en dues parts: a l’esquerra hi ha una sèrie de fotos antigues en blanc i negre, un piano i un escriptori amb una màquina d’escriure i, a la dreta, una gran biblioteca amb llibres blaus, grocs, verds i vermells, un quadro amb el sistema solar i un tauler d’escacs sobre una taula. Ens rep Marty Moriarty, besnet del llegendari enemic de Holmes, un jove molt descarat i gamberro que es fica contínuament amb els nens (i viceversa). També coneixerem la simpàtica Joana Watson que els ajudarà en la seva nova missió. Per a tots els actors treballar amb els nostres «bojos baixets» és tot un curset accelerat d’improvisació. Mai saps per on et sortiran i els convé estar atents per donar-los la rèplica.

Ara es tracta de desactivar una alarma que té un compte enrere, per la qual cosa el temps per superar-la és limitat. Per fer-ho s’hauran de fixar en el quadro dels planetes, tocar les tecles adequades del piano (tot un enigma musical), i obrir un altre candau (les xifres romanes seran de gran utilitat). Si segueixen adequadament els passos podran trucar al mòbil del jove Sherlock que els saludarà i ajudarà a trobar la solució. Reiteren el missatge d’abans (treballar en equip) i n’afegeixen un de nou («les respostes a totes les preguntes són als llibres»). Un enginyós misteri resolt amb què els nostres nens s’entretindran, es divertiran i posaran a prova el seu instint investigador. Elemental, Sherlock i Watson estarien satisfets.

‘El misteri de Sherlock Holmes’

¿On?  Jove Teatre Regina (Sèneca, 22).

¿Quan?  dissabtes i diumenges, a les 17.30 hores.

Preu:  15 euros

Més informació:  Jove Teatre Regina.