On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Les 10 millors propostes de BioCultura

La directora del festival ecològic recomana el millor d’aquesta edició

Les 10 millors propostes de BioCultura

BIOCULTURA

9
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

La societat va agafant consciència cada vegada més de la necessitat de portar una vida sana i saludable. Els excessos han de començar a formar part del passat i hem d’aprendre a cuidar-nos. És un sector que no para de créixer i que s’està convertint en tendència. És la millor manera de guanyar en salut, frenar el canvi climàtic i aconseguir una economia descentralitzada en què es prioritzi el comerç de proximitat. En aquest sentit ens pot ajudar, i molt, visitar la festa més orgànica de totes, BioCultura, amb la finalitat que aprenguem el que hem oblidat, que ens renovem i ens reinventem. Seran quatre dies de fira orientats, sobretot, al públic en general, que es podran seguir tant en la seva versió presencial (al Palau Sant Jordi) com online a la seva pàgina web, on indiquen com connectar-se gratuïtament. Organitzen més de 300 propostes entre les quals destaquen les de cuina, cosmètica ecològica, conferències, activitats infantils i molt més. Davant una oferta tan extensa li hem demanat a la seva directora, Ángeles Parra, que ens destaqui els 10 actes imprescindibles d’aquesta edició.

CUINA

«Durant els dies de la fira podràs rebre, pas a pas, consells i seguir les receptes dels gurus de la cuina ecològica i nutrició. Una trentena de cuiners del món bioposaran a la teva disposició els seus coneixements: tècniques per tractar les algues, els ferments, la cuina vegana o l’aiurveda».

Presentació del menú d’estiu, del menú de les estacions

«En el marc de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 es presenta la proposta d’estiu del menú de les estacions amb la participació de diverses escoles de cuina i hostaleria de Barcelona. El menú de les estacions és una proposta per adaptar-se al calendari de l’horta més pròxima i fomentar el consum de la producció més pròxima, alhora que contribuir a la reanimació de la producció i el comerç local. El menú, en aquesta ocasió, es farà amb receptes i ingredients prioritzant productes que corresponen a la temporada i procedeixen de la regió metropolitana o Catalunya. El mestre de cerimònies serà el xef Xavier Pellicer, del Healthy Kitchen, establiment que va ser el guanyador del premi al Millor Restaurant de Verdures del Món el 2018 de la We’re Smart Green Guide i li acaben de concedir el premi Cuiner de l’Any a Madrid Fusión».

Dijous 8, 13 h., 120 min. Show Cooking 1

 

Receptes amb salses veganes i masala

 

«Aprèn a cuinar de la mà d’Arturo Castillo, també conegut com a Arturveda, amb els productes lliures de plàstic i carbó neutral, de salses veganes i masala. El masala són combinacions d’espècies que s’utilitzen per condimentar diferents plats, barrejant gustos picants, dolços, etcètera. El cuiner t’acompanya cap a la teva essència adaptant la nutrició al cos, la ment i l’ànima. En aquesta ocasió ens ensenyarà a portar les salses al món veggie, ja que les més famoses (i delicioses) es poden fer veganes adaptant la seva recepta perquè no continguin ingredients d’origen animal».

Dissabte 10, 13 h., 40 min. Show Cooking 1

Cuina zero residu

«Una trobada a la cuina de BioCultura entre xefs i professionals dels fogons que ens ensenyaran a optimitzar els recursos a la cuina. ¿Com malgastar menys menjar? Amb algunes accions senzilles i una mica d’organització, seràs més eficaç, cuinaràs millor i reduiràs els teus residus alimentaris. Cuinar bé no consisteix només a seguir una recepta, també és aprendre a utilitzar millor els aliments. Adaptar-nos a les fruites i verdures de temporada a la cuina, però també si t’agraden les conserves, pots promoure el residu zero produint les teves. Cuinant els teus plats en comptes de comprar menjar precuinat o ja preparat evites acumular envasos i residus plàstics».

Diumenge 11, 19 h., 40 min. Show Cooking 1

 

SHOWROOM ECOESTÈTICA

«Ja som a l’estiu. Sapiguem com hem de cuidar la nostra pell amb olis essencials, lífting facial, aromateràpia, protectors solars o maquillatge eco. Als tallers del showroom ecoestètica podràs aprendre a ser més conscient dels productes que et pots aplicar i, també, saber els tòxics que contenen els tractaments convencionals. Les últimes tendències i novetats d’avantguarda de la cosmètica i bellesa conscient tant per al públic adult com els més petits de la casa, que podran aprendre a elaborar un bàlsam labial natural i senzill».

Elaboració cosmètica econatural: crema facial, ungüent solar i oli antimosquits

«Yolanda Muñoz del Águila, aromatòloga, formadora i experta en BioCosmética, farà un showroom per aprendre a elaborar els teus productes econaturals i, així, assegurar la salut de la teva pell. Estan creats de manera artesanal basant-se en coneixements científics i ancestrals de les plantes, per cuidar-nos la cara i la pell d’una forma saludable i sense tòxics. No és tan complicat com sembla. En aquest taller coneixeràs el que et poden aportar els olis vegetals, com el nostre oli d’oliva, el de sèsam, coco i rosa mosqueta i receptes per elaborar cosmètics adaptats, cosa que la teva pell i les teves emocions necessiten. Elaborarem també una farmaciola bàsica dels principis actius dels olis essencials per tenir un estiu saludable sense mosquits i evitant els efectes secundaris de les exposicions excessives al sol».

Dijous 8, 16.30 h., 40 min. ‘Showroom’ Ecoestètica

 

Identificació d’ingredients tòxics en cosmètica

«Sheila Mroczkowska, farmacèutica i fitoterapeuta holística, orientada a la medicina tradicional xinesa, us ensenyarà a identificar tots aquests productes tòxics que estan incorporats en la cosmètica i que són perjudicials per a la nostra salut. Alguns poden afectar la salut d’algunes persones i el medi ambient. És un tema molt ampli però, en general, podem parlar de tots aquells directament derivats del petroli, els que al degradar-se provoquen formaldehid, els parabens, les sals d’alumini, alguns detergents molt agressius, els filtres químics de raigs UV, els compostos que contenen clor, iode o brom, els perfums i colorants sintètics... i una llarga llista de compostos químics sobre els quals hi ha dubtes sobre la seva innocuïtat».

Diumenge 11, 17.30 h. 40 min. ‘Showroom’ Ecoestètica

 

¿Què és ‘smartmakeup’: el nou maquillatge biovegà?

«Inma Lázaro, creadora de la línia Aina de Mô ens explicarà què és el maquillatge biovegà, quins canvis hi ha hagut i tots els seus beneficis. Farà una introducció al concepte de smartmakeup, una altra manera d’entendre el maquillatge biovegà, basat en la màxima versatilitat i multifuncionalitat. Productes pensats i creats per servir-nos millor, per donar-nos control, llibertat i adaptar-se a les nostres necessitats. Un maquillatge a la carta que és més que maquillatge: és una eina per gestionar la nostra imatge».

Dissabte 10, 12.30 h. 40 min. ‘Showroom’ Ecoestètica

CONFERÈNCIES

«Les activitats de BioCultura són tot un manual per al canvi. Els millors ponents en cadascuna de les matèries estaran presents en aquesta edició per descobrir, aprendre, inspirar-se en la cultura bio per prendre consciència per aconseguir un món de veritat sostenible i sa». 

Presentació de la campanya ‘Plastívors: l’ingredient més tòxic de la nostra alimentació’

«Javier Guzmán, president de Justícia Alimentària, presentarà la campanya Plastívors: el nou ingredient de la nostra alimentació. ¿Encara no n’has sentit parlar? Ingerim cinc grams de plàstic a la setmana. Els residus plàstics que no reciclem correctament s’uneixen al desaigüe amb les microesferes plàstiques que contenen els productes cosmètics i d’higiene personal. D’aquí segueixen fins als rius i acaben al mar i l’oceà formant grans acumulacions flotants de residus. L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va analitzar la concentració de plàstics en alguns productes del mar i va determinar que el 68% tenien microplàstics. Entre els aliments que es van incloure en l’anàlisi hi havia els musclos, els llagostins, les cloïsses, les tallarines, les gambes i la llagosta, amb els quals ingerim plàstic de manera inconscient».

Divendres 9, 16.30 h., 40 min. Sala Camerino

Notícies relacionades

 

Autoconsum fotovoltaic a l’abast de tod@s

«L’autoconsum és una manera de produir la teva pròpia energia elèctrica per al consum personal a la vivenda. En el cas de l’autoproveïment fotovoltaic solar, l’energia es genera mitjançant plaques solars. Aprofitar l’energia solar és una opció cada vegada més comuna, ja que la tendència és moure’ns cap a una energia verda, sense la necessitat d’explotar els recursos naturals no renovables com el carbó o el petroli. Transformar el consum de la llar a energies renovables i sense generació d’emissions és un dels principals objectius d’aquest segle. ¿Com fer-ho? Pedro García Gómez, director d’Unitat Energia i Renovables a Salvador Escoda, ens ensenyarà de forma senzilla en aquesta xerrada enfocada als particulars com aconseguir l’autoconsum d’energia i els beneficis socials, mediambientals i d’estalvi energètic que comporta instal·lar energia solar fotovoltaica a casa nostra».

Dissabte 10, 13 h., 40 min. Sala Isozaki

I A MÉS...

«Si ets dels que els agrada aturar-se a les parades dels mercats, que tot et desperta la curiositat i que no et negues mai a noves propostes... o que disfrutes de l’oci en família i tastar o provar les últimes tendències eco gastronòmiques, l’oferta de BioCultura Barcelona no et deixarà indiferent». 

Ioga Kids per a famílies

 

«MamaTerra és un espai infantil i familiar per aprendre sobre l’hort ecològic, l’alimentació bio, la reducció i reutilització dels residus i les problemàtiques ambientals a través d’activitats creatives. En una de les seves propostes defensen que el ioga per a niñ@s és molt fàcil i divertit i poden i l’han de practicar com si fos un joc. S’aniran endinsant a poc a poc en cadascuna de les postures, que reflecteixen elements de la natura o animals, a un ritme que puguin assumir i que els pot proporcionar un estat de gran benestar. El professor de ioga Cesc Quilez Colet, acompanyat del seu fill youtuber Axel, faran un taller familiar per adquirir hàbits sostenibles i actituds de respecte i cura cap al medi ambient».

Diumenge 11, 13.30 h., 40 min. Sala Claustre


Alimentació i mercat

 

«Si se t’obre la gana, descansa a l’espai a l’aire lliure de foodtrucks, on serveixen deliciosos platets del món ecològic. Podràs tastar una veggy pita, una pizza ben bona o menjar una green-burger. Les millors propostes del fast food ecològic o plats elaborats amb opcions vegetarianes, veganes i sense gluten. Pots aprofitar i fer la compra del mes amb totes les novetats bio en cosmètica, menjar, beguda, roba i solucions ecològiques per a la llar. A més, amb l’opció de rebre consells d’ús per part dels productors. L’ecologia presenta una alternativa no només alimentària sinó que també integra productes tèxtils i de calçat, teràpies, cosmètics, artesania i fins i tot ofertes culturals i educatives».

De dijous a diumenge, de 10 a 15 i de 16 a 20 h. Palau Sant Jordi, zona exterior (food trucks) i pavelló 1 i annexos (exposició i mercat).

BioCultura

¿On?  Palau Sant Jordi (passeig Olímpic, 5-7).

¿Quan?  del dijous 8 al diumenge 11.

Preu:  4 euros

Més informació:  BioCultura