On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Viatge al fons del mar (sense mullar-se)

L’Aquàrium de Barcelona torna a obrir les seves portes cada dia

Viatge al fons del mar (sense mullar-se)

MARTÍ FRADERA

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Aquests últims mesos s’ha posat de moda un joc de Nintendo que ha fet furor entre els nens (i també entre alguns adults). Es tracta d’Animal crossing, que consisteix en la vida en una illa per a la qual necessites aconseguir baies (la moneda de canvi) i la manera d’aconseguir-les és, sobretot, caçant bitxos o pescant. El repte consisteix a completar tota la llista d’insectes i peixos al llarg de les diverses estacions. Aquesta situació ha provocat que els petits s’hagin après les característiques d’una llarga sèrie de peixos i en presumeixin. Per això és la millor oportunitat per visitar L’Aquàrium de Barcelona, on podran veure’ls frescos com una rosa i nedant tranquil·lament. A més, des d’avui mateix obrirà les seves portes no només els caps de setmana sinó cada dia i, per si no fos prou, fan un descompte especial de 4 euros durant el mes de juny. ¡A l’aigua, ànecs!

L’entrada és espectacular, amb una passarel·la de fusta per la qual travessem un bosc de bambús atapeït de vegetació i, si ens hi fixem, al sostre veurem penjats dibuixos infantils de pops o cavallets de mar, entre altres espècies. A meitat de la rampa ens ofereixen la possibilitat de posar al costat d’un tauró (de mentida, que ningú s’espanti encara) per tenir un record que podem adquirir a la sortida.

Aquaris mediterranis

La primera part consisteix en una llarga col·lecció d’aquaris on trobarem peixos de tot tipus. A les parets, uns cartells informatius ens expliquen els característics de cada zona tot i que això no vol dir que puguem veure’ls tots a cada peixera (o s’amaguen molt bé, com en els parcs naturals a l’aire lliure). De vegades ens fa la sensació d’estar jugant a Buscant Wally. La nostra primera destinació serà el Mediterrani. Està dividit en 13 zones generals com les diverses comunitats en funció de la seva composició (costa rocosa, sorrenca, coves o de coral) o de l’àrea geogràfica específica (el Delta de l’Ebre o les illes Medes).

En les primeres podrem veure la morena, el mer, el peix gat, el llenguado, els eriçons, el sorell, els pops (que alguns coneixen per l’oscaritzat documental Lo que el pulpo me enseñó) o la rajada mentre els nostres petits jugadors ens van donant lliçons de quin és cada un i s’emocionen al descobrir-los. Especialment interessants resulten els espais destinats als alguers de poca profunditat amb els seus peixos diminuts o el del Delta amb el seu enorme esturió, l’anguila o la carpa.

Els tropicals i els temàtics

Arribem a la zona dels aquaris tropicals exòtics (com el Carib, la gran barrera de corall australiana o el mar Roig). Aquí els més buscats són el peix pallasso (blanc i taronja) i el peix cirurgià (blau i groc), ja que es tracta ni més ni menys dels parents de Nemo i Dory. Però igualment, descobrirem originals exemplars de peixos insòlits com el ballesta Picasso o verinosos com el peix escorpí o el globus.

Durant aquest recorregut passarem altres aquaris temàtics dedicats als cavallets de mar, els invertebrats marins, els coralls i exemplars amb estranyes formes que recorden criatures mitològiques com els dragons. Els estètics coralls ressalten pel seu colorit i hi ha diferents tipus d’algues. També són molt buscats els temibles taurons tot i que el més curiós és veure una vitrina en la qual s’exposen els seus ous en forma de beines.

El túnel i els jocs

I ja que parlem d’aquests depredadors per veure’ls bé entrem a l’espectacular Oceanari, un túnel transparent de més de 80 metres de longitud que ens permetrà fer un tomb pel fons del mar sense necessitat d’escafandre. Conté, aproximadament, quatre milions de litres d’aigua i hi neden espècies tan diverses com orades, morenes, rajades i dos tipus de taurons: el tauró toro i el ‘jaquetó de Milberto’, més conegut com tauró gris, les estrelles del recinte. També ofereixen la possibilitat, prèvia reserva, de submergir-se en una gàbia per veure’ls encara més de prop, una cosa a l’abast només dels més intrèpids com la nostra companya Ana Sánchez.

Després de la visita segur que els nens tenen ganes de jugar i per a això hi ha l’espai Explora!, on hi ha uns estanys oberts on es troben les carpes, un gran submarí en el qual es poden introduir, una granota o una tortuga (de plàstic) perquè es facin fotos, una cova per passar per sota, un toca / toca (per la textura hem d’esbrinar de què es tracta; no hi ha perill, no mosseguen), baixar per un cilindre entre aigua o entrar a la cabina d’un submergible.

Pingüins i altres atraccions

L’última zona és Planeta Aqua, on el principal atractiu són els seus simpàtics pingüins, que podrem veure a la superfície i nedant sota l’aigua. Han recreat els tres trams d’un riu tropical (curs alt, mitjà i baix) on hi ha les voraces piranyes, les tortugues tropicals o les iguanes. Podem penetrar en un catxalot a l’interior del qual es refugien les meduses o en una estructura metàl·lica (només accessible per a nens) per veure darrere dels vidres una rajada gegant.

Notícies relacionades

Hi ha exposicions d’aquaris naturals japonesos i, a la planta superior, diverses activitats interactives i/o informatives. A la sortida es troba la botiga amb tota mena de peluixos de pingüins o taurons, peixos de plàstic, imams de nevera, detalls gaudinians o samarretes. Al sortir per la porta ens farà l’efecte d’haver sortit a la superfície després d’haver passat una estona al fons del mar... i sense necessitat de mullar-nos.

L’Aquàrium de Barcelona

¿On?  Port Vell. Moll d’Espanya, s/n.

¿Quan?  de dilluns a diumenge, de 10 a 20 hores.

Preu:  de 10 a 21 euros. Descompte especial de 4 euros durant el mes de juny.

Més informació:  L’Aquàrium de Barcelona