On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Els terrats es converteixen en escenaris

Terrats en Cultura inicia avui la seva programació a Barcelona

Els terrats es converteixen en escenaris

COINCIDÈNCIES / GUILLEM PACHECO

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Els terrats són llocs on, tradicionalment, s’ha estès la roba i s’han instal·lat antenes televisives i altres elements per a gaudi de la comunitat de veïns. Però també solen oferir esplèndides vistes de la ciutat i cada estiu s’inunden d’activitats de tot tipus en el cicle Terrats en Cultura, organitzat pel grup Coincidències que promou una cultura sostenible, generosa i conscient, i que també aquest any ha fet un esforç per adaptar-se i mantenir la seva oferta reduint l’aforament i seguint totes les normes. La seva intenció consisteix a acostar la cultura a la gent per mitjà d’uns espectacles íntims per a un grapat de persones que senten que els artistes actuen només per a ells. La temporada es va iniciar l’abril a l’Hospitalet, però ara arriba la programació a Barcelona amb concerts, dansa, teatre, cabaret i altres sorpreses.

Música, dansa i teatre

Una de les seves peculiaritats consisteix en el fet que mai expliquen on tenen lloc els actes, simplement donen una pista sobre el districte i no sabrem la seva localització exacta fins que comprem l’entrada. Per començar, avui i demà (20.30 h) podem descobrir Renaldo & Clara que, excepcionalment, actuaran en el que denominen els organitzadors «un terrat natural» a Gràcia amb una espectacular perspectiva de la ciutat. El projecte lleidatà liderat per Clara Viñals, acompanyada per Mònica Guiteras i Lidia Alberich, presenta L’amor fa calor, un disc en el qual aposten pel pop i que desprèn alegria, confiança i atreviment. Lletres originals, honestes i iròniques en un treball brillant, fresc i optimista.

Les dues següents cites també tindran lloc al mateix barri. Desespera (dijous 17, 21 h), a càrrec de Les Impuxibles, és la recreació del disc de Clara Peya, Analogia de l’A-mort. Parla d’acceptar les contradiccions com un camí per créixer. Els cossos, els gestos i les paraules dels dos intèrprets, Ariadna Peya i Marc Soler, representen cinc peces musicals en un viatge a través de les sensacions d’encendre i apagar, d’agitar i calmar, de ferir i curar i d’esperar i desesperar. I, lògicament, també en aquest districte podrem veure l’obra teatral Gràcia (dissabte 19, 20.30 h), de Rosa Molina, interpretada per Xavier Pàmies i Laura Porta. Narra la trobada fortuïta (curiosament, en un terrat de Gràcia) d’una jove que puja plorant i un noi que ha sigut abandonat pel seu nòvio. Tots dos es confessaran els seus respectius problemes però també interactuaran amb el públic en una original experiència immersiva. 

Juliol a la Pau

Al juliol, els actes es traslladen a un lloc misteriós del barri de la Pau on començarem coneixent Lu Rois (dimecres 14 de juliol, 20.30 h), una compositora, pianista i cantant de Sabadell amb una música molt personal, a la qual contribueix amb la seva veu trencadissa, el seu piano còsmic i les seves cançons atapeïdes de sensibilitat. Tots aquests elements adquireixen encara més rellevància al seu últim disc, Microcosmos, que tracta sobre la maternitat des de diferents angles. Un treball que celebra el sotrac que provoca l’arribada d’una nova vida, l’estrany sentiment d’enamorar-se a l’instant d’algú que encara no coneixies i descobrir com no suposa un fre per a l’art, sinó una oportunitat de canvi i de revolució. Una alegria que permet treure’s de sobre les pors, els buits i la soledat abocant-los en un cant atapeït d’amor.

També actuarà el cantant i guitarrista Joan Colomo (dijous, 15 de juliol 20.30 h), un artista pop amb una veu pròpia. La foscor conceptual s’envolta d’un so lluminós, les emocions a flor de pell s’omplen de significat i les melodies fràgils despunten amb tornades altament corejables. Ens presentarà el seu últim treball, Disc trist, amb temes com Salvem el planeta o Cançó animada. Els qui busquin viure una nit diferent poden apuntar-se al seu tradicional Tast de Vins de DO Catalunya (dissabte 17 de juliol, 20.30 h). Però també tindrem un espectacle sorprenent amb les Dejabugo, una parella de divertides improvisadores formada per Judit Martin (Eulàlia Reguant a Polònia) i Emma Bassas, que formen part del grup Pallapupas de pallassos d’hospital per fer somriure els nens. El seu humor punxant i afilat serà el millor maridatge possible per als caldos catalans.

Del cabaret a la funció més interactiva

Després de la pausa d’agost, l’activitat es reprèn el setembre al Guinardó amb Amaro Ferreiro (dimarts, 14 de setembre, 19.30 h), un cantautor, germà d’Iván Ferreiro, que presentarà el seu últim treball en solitari, Personajes secundarios, tot i que també interpretarà cançons de discos anteriors com Biólogo o La ciudad de las agujas. El dimecres 15 d’aquest mes toca cabaret amb un especialista en la matèria, Roberto G. Alonso que recupera el seu underground Cabaret 13 a la fresca, la versió a l’aire lliure del seu espectacle picant que es va fer, amb nocturnitat i de manera intermitent, al local de la seva companyia. Amb ell mai se sap com pot acabar tot, però segur que hi haurà sensualitat, extravagància, erotisme, burlesque, canalleig, transgressió, cant, provocació, dansa, transformisme, explosió, diversió i molt molt taló. Una velada cabaretera singular i inoblidable només per als més atrevits.

Notícies relacionades

La dansa torna el dijous 16 de setembre (20.30 h) amb el ballarí i coreògraf Pol Jiménez que presentarà el work in progress: Faunales. Un solo a càrrec de Pol Jiménez i sota la direcció de Bruno Ramri on s’aborda la figura mítica del faune i tot l’imaginari que l’envolta sota una perspectiva contemporània. És un soliloqui de creació que parteix de la investigació del cos faune a través de quatre fases: la mitològica-flamenca, nijinskiana-estilitzada, picassiana-folklòrica i interespècie-pista de bitlles. Gairebé res. El dissabte 18 de setembre tindrem teatre amb Brindis (19.30 h), d’una companyia valenciana dirigida per Jaume Pérez i interpretat per Toni Agustí, Juli Disla, Paula Miralles i Mireia Pérez. És una altra activitat en la qual el públic ni pot ni ha de quedar-se assegut, ja que ens proposaran tota mena de participació. El seu propòsit és transgredir les normes i el millor que podem fer és deixar-nos portar, oblidar-nos de guardar les formes i preparar-nos per a una representació diferent. Els fats i avorrits hi tenen prohibida l’entrada.

Final de festa piromusical

Cada any tanquen la temporada coincidint amb el final de les festes de la Mercè i, per continuar amb la tradició, ens convidaran a un lloc privilegiat de l’Eixample des del qual l’actuació es fusionarà amb el Piromusical de fons. Ens acompanyarà Nick June (26 de setembre, 21 h), el projecte personal del músic i productor italià Nico Pepi que, després de militar en diverses formacions, el 2019 va presentar el seu primer disc, Nowhere boy. Un treball potent i intimista que va autoeditar de manera gairebé artesana prestant atenció a tots els detalls. Hi combina indie-rock, pop, funky, soul i electrònica i té un directe explosiu i emotiu que ens farà vibrar. Aquest estiu, tots als terrats, que ens visita la cultura.

Terrats en Cultura 2021

¿On?  terrats de la ciutat

¿Quan?  fins al 26 de setembre.

Preu:  de 17 a 20 euros.

Més informació:  Coincidències