On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Un festival per donar la volta al món

L’Etnològic acull Etnoscòpic amb concerts, instal·lacions, ‘performances’ i xerrades

Un festival per donar la volta al món

ETNOSCÒPIC

6
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

De vegades estem tan tancats a les nostres respectives bombolles que pensem que tot se circumscriu al nostre àmbit més pròxim, i no és així. Hi ha infinitat de cultures a tot el món que poden transmetre’ns els seus coneixements i fer-nos més complets intel·lectualment. Per demostrar-ho avui neix un nou certamen, Etnoscòpic, que parteix d’una iniciativa de l’Eufònic (Festival d’arts sonores, visuals i digital performatives de les Terres de l’Ebre) i el MUEC (Museu Etnològic i de Cultures del Món) a la seva seu del carrer de Montcada. La seva intenció consisteix a establir un diàleg entre la cultura contemporània i la de diferents parts del món. Per a això es realitzaran fins diumenge diverses activitats artístiques com actuacions musicals, instal·lacions, performances i xerrades que, en alguns casos, es gravaran per penjar-les al seu canal de YouTube i que tindran com a seu principal els diferents espais del museu.

Noves músiques en ambients únics

El dia d’avui s’iniciarà a la sala de les màscares africanes amb la compositora, guitarrista i cantant valenciana Sandra Monfort (19.00 h, 4 euros), que publicarà ben aviat Niño Reptil Ángel i que uneix, tradició i modernitat endinsant-se en l’electrònica avantguardista. Component del grup Marala, el seu projecte en solitari se suma al corrent de reivindicació del so popular adaptant-lo als entorns actuals. L’altre acte del dia és un concert exclusiu a la basílica de Santa Maria del Mar a càrrec del músic i productor kenyà KMRU, àlies de Joseph Kamaru (20.30 h, 12 euros), màxim exponent de la música experimental de l’Àfrica Oriental. Una cita molt original en la qual la densitat de la seva música ambient es fondrà amb la majestuositat de l’església gòtica del Born. Inclourà onades de so basculant, atmosferes enrarides, multicapes de reverb natural i un misticisme latent de pulsió electrònica. Una experiència única.

Demà divendres també hi ha dues activitats musicals. Per començar, descobrirem el músic Adrià Grandia i l’artista visual i sonor Carlos Martorell (sala de l’art hindú, 19.00 h, 4 euros). El primer experimenta amb els sintetitzadors i l’electrònica i la viola de roda o zanfona en el projecte Auto de fe, mentre que l’altre investiga les relacions entre la humanitat i la tecnologia i la imatge i el so. En la seva actuació establiran un diàleg sonor que combinarà tots aquests elements reflectint-se, parlant i contradient-se. Completarà la jornada el grup portuguès Blacksea Não Maya, liderat per DJ Kolt (sala 6, 20.00 h, 4 euros), que presentarà el seu nou àlbum, Máquina de Venus, un treball d’atmosfera tenebrosa i sons foscos de música de ball. És un exponent del so de la perifèria de Lisboa i de la barreja dels ritmes tradicionals angolesos amb la música de club contemporània.

DJ, psicodèlia i ‘màkina’

La música s’inicia dissabte amb el set de la DJ sevillana Troya Modet (pati Marqués de Llió, 12.45 h, gratuït), que oferirà una sessió inspirada en la seva passió pels sons de tot el món i el seu interès per les diferents cultures, i se centrarà en els aspectes menys coneguts del Japó, l’Àfrica i Amèrica, entre altres llocs. En el mateix escenari s’escoltarà més tard el pop radical psicodèlic d’Atomizador (20.00 h, 4 euros). Aquest músic que ha format part de diverses bandes d’art-punk alienígena, es presentarà en format de guitarra elèctrica i veu i interpretarà algunes peces de la seva «psicodèlia espectral expansiva», així com temes inèdits.

Per finalitzar la programació musical, també al pati, Marc O’Callaghan (19.00 h, 4 euros) presentarà el seu projecte Correspondències Simbòliques entre Música Màkina i Folklore Catòlic al Casc Antic de Barcelona (CSFCMMCAB). Neix d’una investigació artística que identifica els elements iconogràfics del folklore catòlic reinterpretant-los amb els recursos estilístics de la música màkina juntament amb les peces històriques del MUEC. També està per la tasca de mirar d’una altra manera els objectes del museu l’artista Irene Visa (diversos espais, 12.00 h, gratuït), que realitzarà una visita guiada que consistirà en una audioguia alternativa a través de codis QR en aparadors de diferents comerços del carrer de Montcada i la col·lecció del Museu Etnològic per qüestionar-se sobre els usos reals d’aquests objectes i dialogar sobre la seva utilitat.

Converses i audiovisual

Les xerrades són també una part important d’aquest esdeveniment, tindran lloc totes a la Sala d’Actes a les 17.30 hores i seran gratuïtes. Així, la periodista i productora cultural Tania Adam, exploradora de les migracions, les diàspores negres i les músiques africanes conversarà amb la comissària Antònia Folguera oferint relats alternatius sobre el continent africà (divendres). Dissabte, l’artista i ceramista Rosa Amorós parlarà de la seva col·lecció privada d’art tribal i primitiu i dels vincles que s’estableixen amb la seva pròpia obra i conversarà amb Maria Teresa Borràs, investigadora especialitzada en les relacions entre col·leccionisme, art primitiu i art contemporani. L’última tindrà lloc diumenge i els protagonistes seran el filòsof, escriptor i agitador cultural Franco Bifo Berardi, estudiós de les transformacions del treball, la societat i els mitjans de comunicació produïdes per la globalització, que conversarà amb el comissari Arnau Horta.

També hi haurà temps per a un atractiu projecte audiovisual, Antropoloops, format per Rubén Alonso i Esperanza Moreno, que viatgen a través del món per mitjà de la música popular creant nous sons gràcies a l’ús del loop però respectant l’arxiu original. Presentaran Mix Nostrum, que ens transportarà per les cultures del Mediterrani a través de la remescla de més d’un centenar de fragments de música tradicional. Un acostament creatiu a l’etnomusicologia, gràcies a la creació de collages musicals formats per fragments i gravacions procedents de tot el món.

Instal·lacions molt originals

Notícies relacionades

Des d’avui i fins diumenge, l’entrada al museu serà gratuïta de 10.00 a 18.30 hores per veure les instal·lacions que s’han creat. Dues aborden el tema de la dansa. El ballarí, coreògraf i performer Toni Jodar (Barcelona, 1954), creador d’Explica Dansa, crearà una peça específicament per a la sala dedicada als pals cerimonials de Nova Guinea, mentre que la ballarina Raquel Gualtero, presentarà una peça de dansa creada per a l’ocasió a la sala tailandesa del MUEC. L’artista i músic uzbek Andrew Pekler presentarà la instal·lació sonora Phantom Islands: A Sonic Atlas, un mapamundi desenvolupat amb l’antropòloga Stefanie Kiwi Menrath que traça els sons i les històries d’illes que antigament figuraven als mapes nàutics, però que han desaparegut.

L’artista xilè Martín Kaulen, que explora les confluències i les dissonàncies entre la cultura i la natura, presentarà dues instal·lacions escultòriques concebudes a partir dels elements decoratius de diferents peces etnogràfiques i de la capacitat adquirida per l’ésser humà per distingir patrons anòmals a la superfície de les roques. L’artista francoguaianesa Tabita Rezaire (França, 1989) presenta dues videocreacions on explora la descolonització a través de les polítiques de la tecnologia. Finalment, l’artista audiovisual i multidisciplinària Lola Mansilla presentarà una peça de vídeo creació sobre l’espai d’entrada al recorregut expositiu del MUEC seleccionant diverses peces de la col·lecció que presentarà per donar la benvinguda als visitants. Quatre dies per descobrir els secrets del museu i sorprendre’s davant insòlites propostes artístiques.

Festival Etnoscòpic

¿On?  MUEC (Museu Etnològic i de Cultures del Món, Montcada, 12) i voltants.

¿Quan?  des d’avui i fins diumenge, 30.

Preu:  de 0 a 12 euros.

Més informació:  Festival Etnoscòpic