On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Com es fa una revista de moda

L’Escola Elisava presenta una exposició sobre el disseny de ‘Vogue’

Com es fa una revista de moda

ESCOLA ELISAVA

3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Una de les revistes de moda més prestigioses del món és la nord-americana ‘Vogue’, que porta ja més d’un segle publicant-se (va néixer el 1892) i que, des del 1988, està dirigida per la poderosíssima i polèmica Anna Wintour. Asseguren que el personatge que interpretava Meryl Streep a El diable es vesteix de Prada estava inspirat en ella, així que ja ens en podem fer una idea. També té diverses versions internacionals en les quals s’intenten seguir les directrius de l’original. Per conèixer més a fons els secrets de l’edició espanyola, aquests dies l’Escola Elisava, dedicada al disseny i l’enginyeria, acull l’exposició Job Title: Art director, centrada en l’experiència del seu director d’art, el gallec Óscar Germade.

Aquesta mostra, que podrà veure’s a l’Àgora d’aquest centre fins a l’11 de juny, consta de 126 peces sobre la relació de la revista amb el disseny i la direcció d’art, el diàleg entre moda i tipografia, i la tradició i la novetat. La mostra està dividida en quatre àrees: la direcció d’art vinculada a la part visual; la direcció de disseny de la revista; portades, amb un repàs del treball en cobertes dels últims quatre anys; un making off, on es mostra el procés de creació de cada una de les parts de la revista; i la tipografia.

La història i el vídeo

Per començar trobarem un text introductori que, sorprenentment, només està en anglès. En el mateix, la directora Eugenia de la Torriente explica com Germade va destacar la importància de tenir una tipografia pròpia. El resultat va ser la Chamberí, dissenyada per Íñigo Jérez, que es va implantar al número del gener del 2018 i que és una curiosa combinació entre racionalitat i exuberància. De la mateixa se’n van arribar a fer quatre versions diferents: Nostalgia (d’estil decó), Ausencia (amb la lletra buida a l’interior), Tosca (creant un efecte de distorsió) i Eugenia (que evoca la cal·ligrafia manual).

Seguim el nostre recorregut i, a mà dreta, es projecta un vídeo molt complet. Hi podem veure com es fa la revista pas a pas, la seva maquetació, com es van afegint els textos, retocant les fotos, etcètera. Tot un descobriment per a tots aquells que ignoren el procés d’elaboració d’una revista. Val la pena quedar-se una estona mirant-lo.

Portades i reportatges

A continuació veurem algunes de les seves portades amb estrelles com l’actriu Anne Hathaway i exemples d’algunes de les seves seccions com la dedicada a la bellesa, els passatemps o l’estil. Hi ha reportatges sobre Versace, les flors o la maternitat i entrevistes amb personatges famosos com Raphael, Rosalía, Lupita Nyong’o o Pamela Anderson i articles temàtics sobre els rebels del rock o la moda dels 80.

A la següent paret es projecta un altre vídeo, en aquest cas recull una infinitat de portades, moltes de les quals no han pogut entrar en aquesta exposició però, almenys, tenim la possibilitat de visualitzar-les. A l’espai restant es reuneixen algunes de les originals fotos que s’han fet per a la revista, com la d’una jove amb un vestit de gala blanc pujada a un arbre i envoltada d’ovelles, dues noies menjant cotó de sucre o en un aparcament o el contrast entre unes dones en un poble amb vestits tradicionals i els que llueixen les models.

Imatges i conferència

Notícies relacionades

També hi ha diversos collages i una successió de portades amb famoses com les models Naomi Campbell o Raquel Zimmermann, així com l’actriu Alicia Vikander. Finalment ens aturarem per fixar-nos en els plafons instal·lats a terra, on hi podem veure la tipografia utilitzada en aquesta publicació a diferents apartats, a més de servir per poder asseure’ns i contemplar tranquil·lament les imatges que es troben al nostre voltant.

I per acabar si estem interessats en conèixer més detalls podem visitar el seu canal de YouTube en el qual el mateix Germade imparteix una conferència per aprofundir encara més en els secrets de la seva elaboració. Un petit passeig a tall de Com es va fer, pel disseny d’una publicació mítica que ens servirà d’exemple per conèixer com es fa una revista.

Job Title: Art Director

¿On?  Escola Elisava (La Rambla, 30-32).

¿Quan?  de dilluns a divendres, de 8 a 20 hores. Fins l’11 de juny.

Preu:  entrada lliure

Més informació:  Escola Elisava