On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Tots els actes de Barcelona Republicana 2021

La ciutat celebra els 90 anys de la proclamació de la Segona República

Tots els actes de Barcelona Republicana 2021
4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Avui es compleixen 90 anys d’una data històrica, la proclamació de la Segona República, que va situar el país a l’avantguarda dels drets socials i la modernitat fins que va ser abruptament interrompuda pel cop d’estat militar i el franquisme. Una etapa que no s’ha d’oblidar i que tindrà aquests dies una celebració cultural i festiva amb un epicentre situat al Centre de Cultura i Memòria del Born, però que també s’estendrà per carrers i places dels diversos barris barcelonins fins diumenge amb teatre, música, dansa i altres actes commemoratius.

Des d’avui mateix ja pot descobrir-se el mappingEspurnes de la ciutat, un viatge emocional compost per música i arxius sonors que està inspirat en els conceptes d’alegria, obertura, descobriment i esplendor. Es projectarà sobre un edifici emblemàtic durant l’esmentada proclamació com va ser l’Ajuntament de Barcelona i és obra de l’artista visual Alba G. Corral amb la col·laboració del seu col·lega Carlo Padial i la compositora i pianista Bárbara Granados. Es pot veure a la web de l’esdeveniment.

Actes conjunts a 10 barris

Aquesta tarda (18 h) també hi haurà una acció conjunta simultània que se celebrarà en 10 llocs emblemàtics situats en barris diferents. Una partitura escrita per Granados serà interpretada per escoles de música o grups i comptarà amb l’acompanyament dels seus respectius duets en una coreografia creada pel grup de dansa urbana Brodas Bros, que combinarà disciplines com el break i el popping amb la contemporània. En aquest muntatge es commemoraran els valors republicans com la seva capacitat de transformació de la societat, els drets i les llibertats. La cita és als següents espais de memòria republicana: Dispensari Central Antituberculosi (Ciutat Vella), El Cinc d’Oros (l’Eixample), Estadi de Montjuïc (Sants-Montjuïc), Presó de Dones (les Corts), Mútua Escolar Blanquerna (Sarrià-Sant Gervasi), plaça de les Dones del 36 (Gràcia), Pavelló de la República (Horta-Guinardó), plaça de la República (Nou Barris), Casa Bloc (Sant Andreu) i Foment Martinenc (Sant Martí). En tots aquests llocs s’han instal·lat també plafons amb informació històrica sobre l’espai que ha escollit cada districte.

De Lorca a les pallasses

Demà dijous ens en anem a la sala Moragues del CMM Born, on es representarà un dels textos més importants de Federico García Lorca, que va ser afusellat poc després d’iniciar-se la Guerra Civil, Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores (19 hores). Serà una lectura dramatitzada amb un repartiment de primera fila amb actors com Vicky Peña, Manuel Dueso, David Selvas, Blanca Apilánez, Rosa Boladeras i Mireia Aixalà, entre d’altres, acompanyats pel pianista Marco Mezquida i sota la direcció de Norbert Martínez. Aquesta obra va ser estrenada el 1935 a Barcelona per la mítica Margarida Xirgu, una altra artista tristament represaliada que va haver d’anar-se’n a l’exili.

Dissabte arribarà l’humor i l’alegria a la plaça Comercial del Born amb Revolució de nassos (18 hores), aplec de les pallasses Pepa Plana, Nöel Olivé i Lola González amb la col·laboració de L’Altre Festival. Aquestes representants de les arts escèniques crearan una peça performativa reivindicant els valors republicans passant tres èpoques històriques: la Segona República, la dictadura franquista i la monarquia parlamentària. Les seves armes seran la poesia, la música i el moviment per celebrar la diversitat.

El gran concert i altres actes

Notícies relacionades

I més val que no ens moguem d’allà, perquè a les 20 hores s’inicia el gran concert. ¿Què és una festa si no hi ha música? Se celebra sota el títol genèric Per més que feu, no passareu i aplega Sara Espígul, Marc Martínez, Clàudia Cabero, Pau Alabajos, Gemma Humet, Roger Mas, Magalí Sare i Cesk Freixas, dirigit per aquest últim junt amb Estel Solé. Aquests artistes reivindiquen valors republicans com la igualtat, el feminisme i la llibertat a través de cançons que enllaçaran amb poemes o textos. Cada cantant interpretarà tres temes, dos dels quals seran propis i l’últim serà un himne de la lluita republicana. Per acabar, diumenge al migdia (12.30 hores) es farà un acte d’homenatge als lluitadors republicans a la plaça de la República de Nou Barris amb la lectura d’un manifest, parlaments i ofrena floral.

Altres actes complementaran els principals. Dimecres al matí (11 hores) al Pavelló de la República de Nou Barris hi haurà un acte per commemorar els 90 anys de la proclamació. També es procedirà al canvi de nom d’un carrer de la Barceloneta, Almirall Aixada, que es convertirà en Emília Llorca Martín, en homenatge a una veïna i activista del barri. Igualment, al Centre Cívic Tomasa Cuevas podrà veure’s el documentalLa cigonya de Burgos, de Joana Cunill (19 hores). En aquesta cinta, la realitzadora emprèn una investigació per descobrir les històries que el seu pare li va ocultar de la seva vida. Després de la projecció, la cineasta mantindrà un col·loqui amb els assistents. Una setmana per recordar uns anys històrics que van demostrar que la utopia també és possible.

Primavera Republicana 2021

¿On?  al CMM Born i diversos llocs emblemàtics de la ciutat.

¿Quan?  des d’avui i fins diumenge, 18.

Preu:  actes gratuïts, en la majoria és imprescindible la reserva prèvia.

Més informació:  Ajuntament de Barcelona.