On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Els actes d’homenatge als anys daurats del Paral·lel

Organitzen xerrades, projeccions i concerts relacionats amb la seva història

Els actes d’homenatge als anys daurats del Paral·lel
4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

En l’article d’ahir repassàvem les dues exposicions que es poden veure aquests dies incloses dins de l’homenatge Recordant els any daurats del Paral·lel, que es van iniciar la setmana passada i duraran fins a finals de mes. Al Centre Cultural Albareda rememoren la figura de La Bella Dorita, una de les artistes més populars de l’avinguda, mentre que a la Biblio Musicineteca repassen en una altra mostra una llarga llista d’artistes considerades Les estrelles del ‘Paralelo’. Però encara n’hi ha més, perquè també han organitzat, entre diverses entitats i veïns voluntaris del barri, diverses activitats paral·leles (mai millor dit) com xerrades, projeccions i concerts. Recordem que per a tots els actes presencials és imprescindible la reserva prèvia. Molts es podran veure en streaming al compte de Facebook de l’Albareda i de la Biblio Musicineteca (els que se celebrin a l’Albareda) o a través de l’enllaç creat pel Centre de Recerca Històrica del Poble Sec (CERHISEC), els que tinguin lloc al CC El Sortidor.

Raquel Meller, vedets i història

La primera cita és aquesta mateixa tarda. Es tracta de la xerrada Raquel Meller, una artista internacional del Poble-sec, en què Júlia Costa, del Cerhisec, explicarà detalls de la vida i obra d’aquesta famosa cupletista que va enamorar el mateix Chaplin, que li va proposar protagonitzar Luces de la ciudad (18.30 h, CC El Sortidor i en streaming). Seguim dijous amb la taula rodona 100 anys de vida artística al Paral·lel: Les vedets del Paral·lel després de la Guerra Civil, en què participaran Joan Estrada, cofundador de la històrica Cúpula Venus i mànager; la directora d’El Molino, Elvira Vázquez, i el director de Viu el Teatre, Lluís Juanet. També es passaran els vídeos que han enviat algunes d’aquestes estrelles de l’avinguda com Lita Claver (‘La Maña’), Amparo Moreno, Tania Doris, Merche Mar i Silvia Marsó (19 h, CC Albareda i streaming).

El dimarts 23 descobrirem que no només elles van ser les reines del Paral·lel, sinó que alguns artistes masculins també van ser estrelles de l’època en la xerrada Les i alguns vedets del Paral·lel, a càrrec de Josep Guzmán (Cerhisec), que repassarà la seva influència en la vida de la ciutat (19 h, CC El Sortidor i streaming). El mateix Guzmán ens guiarà el dimecres 24 en una interessant ruta pel barri titulada El naixement dels Teatres del Paral·lel, però com que les places disponibles eren molt poques, el recorregut serà fotografiat i filmat per a la posteritat i es veurà en streaming per Cerhisec.

Documental inèdit d’una gala de La Cubana

Perquè aquestes activitats puguin celebrar-se s’ha comptat amb la participació de moltes entitats. Una d’elles és la companyia La Cubana, que ha cedit un documental molt especial, la Gran Gala que es va celebrar el 20 de maig del 2008 al Coliseum, en homenatge al Paral·lel i al compositor Juan de la Prada. En aquest espectacle es va aprofitar de fons l’escenografia de Cómeme el coco negro i va comptar amb la participació de més d’una vintena de figures del món de l’espectacle com ara Sara Montiel, Núria Feliu, Pierrot, Carmen de Mairena, Amparo Moreno, La Maña, Pirondello, Merche Mar i Regina do Santos. Pel que sembla, TV-3, que ha emès totes les obres d’aquesta companyia, no va voler adquirir els drets d’aquesta festa que es manté inèdita, així que es tracta de tota una estrena. Es projectarà al CC Albareda el dijous 25, a les 18 hores.

Una xerrada i un concert molt originals

El dissabte 27 finalitzarà aquesta sèrie de tributs a l’avinguda del Poble-sec amb dos interessants actes. El primer és la xerrada Les músiques del Paral·lel de principis del segle XX fins a la Guerra Civil. Hi participaran el director teatral Xavier Albertí, que va ser coautor d’una exposició sobre el mateix al CCCB, la cantant Mireia Feliu (neta de Núria Feliu) i el músic i compositor Marc Riera, de la banda Paral·lelus. Durant la conversa s’il·lustraran les explicacions amb diversos vídeos. Tindrà lloc al CC Albareda a les 18.30 h i en streaming.

Notícies relacionades

Però encara ens falta el millor, i és que el grup Paral·lelus ens ha preparat una sorpresa, ja que, poc després (20 h i en streaming) faran un concert en aquest mateix centre recordant les cançons d’ahir amb ritmes d’avui. Aquest grup està format per músics dels barris pròxims (Poble-sec, Raval i Sant Antoni) i repassaran els cuplets que es cantaven als teatres combinant-los amb els repertoris més bailongos del Mediterrani, el Brasil i Llatinoamèrica. Dues setmanes per rememorar una època enyorada però també per recordar que el Paral·lel continua viu i que nosaltres també hem de contribuir amb la nostra assistència als seus espectacles perquè continuï sent un far en la nit barcelonina.

Actes paral·lels de ‘Recordant els anys daurats del Paral·lel’

¿On?  al CC Albareda, el CC Sortidor i en ‘streaming’ en els enllaços indicats en el text.

¿Quan?  fins al 27 de febrer.

Preu:  tots els actes són gratuïts. Per als presencials és imprescindible la reserva prèvia.

Més informació:  al Centre Cultural Albareda.