On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Nous concerts íntims de musicals a l’Espai 104

La sala acull recitals per a 50 persones de cantants joves i veterans

Nous concerts íntims de musicals a l’Espai 104
6
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Desgraciadament, els grans concerts gairebé han desaparegut del mapa a causa de l’actual situació, però no val la pena lamentar-se i és molt millor ser positiu i buscar alternatives. Potser la millor solució sigui fixar-se més en aquells recitals íntims, per a un auditori d’unes 50 persones, en els quals els artistes poden mirar tots i cadascun dels espectadors als ulls i actuar amb més llibertat. Aquesta oportunitat ens l’ofereix el cicle Nits Km. 0,que se celebra cada setmana al nou, bufó i acollidor Espai 104 i en el que intervenen els professors de l’escola musical Aules amb la col·laboració d’alguns alumnes. Ja s’han celebrat alguns concerts memorables com els de Víctor Arbelo, Pilar Capellades, Clara Solé o Daniel Anglés, entre d’altres, però per a les pròximes setmanes tornen a proposar-nos emocions fortes.

Tot sobre l’amor

Aquesta mateixa nit podrem descobrir la jove actriu i cantant Paula Costas que va debutar el 2018 professionalment amb l’original espectacle Broadway a cappella. Compagina aquestes activitats amb la locució, el doblatge, la fotografia i la il·luminació en produccions com l’últim Rent o el One Man Xou de Carlos Latre. El seu concert es titula Love Again, l’ha dirigit Àgata Casanovas i estarà acompanyada pel piano d’Abel Garriga i l’alumne Bernat Barat.

La intèrpret explica que «tots tenim una amiga que creu en l’amor clàssic, el que sempre hem vist a les pel·lícules de Disney. Està tancada en un cicle que marca les seves relacions: la inseguretat versus la seguretat, la negació versus l’acceptació, l’excitació, la complicitat, la rutina, el distanciament, la ruptura, l’autodestrucció... Love Again, des d’un punt de vista molt íntim, parla de l’amor. De l’amor a través d’un repertori de cançons de teatre musical». Amb tot això ja podem deduir que el seu repertori serà, bàsicament, romàntic.

Un concert oníric

Xavi Navarro (20 i 21 de febrer) és també jove però un nom consolidat en el gènere musical, un artista que hem pogut veure a Hoy no me puedo levantar, 40: el Musical, Mar i Cel oRent, per exemple. El títol que ha escollit per a les seves actuacions és La vida es sueño, en les que explicarà amb la presència del pianista Dani Campos i Tura Sala com la nova promesa d’Aules.

Explica Navarro que «la vida beu dels somnis. Els somnis són el motor d’allò que som i, sobretot, d’allò que volem ser. En aquest concert m’agradarà explicar-vos com els somnis passats han marcat el meu present i com els presents dibuixen el meu futur. Acompanyeu-me». El repertori estarà integrat per les cançons que han marcat el seu passat, el seu present i les que anhela portar a un escenari, tant de musicals que ha fet com d’altres que li agradaria interpretar i altres cançons més enllà del gènere que parlen d’ell.

Una estrella del gènere

Un dels noms fonamentals arriba el 27 de febrer, Mariona Castillo, que ha format part de grans musicals com Mamma Mia, Cop de rock oFun Home, però també s’ha apuntat als de petit format com Mares i filles o El temps que no tindrem, un valor segur. El seu concert, en el que col·laboren artistes com Arnau Marín, Gustavo Llull, Nacho Melús, Nerea Pozo, Carme Cama, Neus Borrell, Pablo Arias, Jordi Salvadó, Odo Cabot o la Clara Peya en persona, portarà per títol Mi sueño fue.

El concert s’inspira en el lema que «per poder ser tot allò que encara no sé que puc ser necessito, per un moment, deixar de ser tot allò que crec ser». La cantant explica que en aquesta actuació farà «un repàs d’alguns moments de la meva carrera que han suposat un salt. Salts de valentia que han ampliat els meus límits personals i artístics. Salts que m’han acostat a un jo més jo. A un jo més lúdic. Amb aquest concert estic agafant empenta per al meu propi salt». Sigui com sigui està clar que és un dels recitals imprescindibles del cicle.

Ser soltera al segle XXI

Diari de una (todavía) soltera (5 de març) és l’insòlit títol que proposa Sílvia Puertas, un monòleg musical a veu i piano (Miriam Spinelli) amb la col·laboració de les alumnes Noa i Gala Flores. Ens explica que «si trobar parella abans de la pandèmia ja era complicat, imagineu-vos ara. Aquest diari està compost per anècdotes, noves cançons i moments per compartir. Potser no estigui soltera per gaire temps més (o sí...) però de moment aquí estic; cantant i disfrutant de la solteria: Sílvia Puertas, soltera fins a la medul·la».

La cantant ha format part del repartiment Fins als... Nadals i estrenarà aquesta primavera el musical Antiòpera de les Oblidades, adaptació actualitzada de L’òpera dels tres centaus de Bertolt Brecht. El seu repertori estarà compost per cançons de musicals (com Pegados, Shrek: el musical o Company), temes pop (de Bonnie Tyler o Whitney Houston) i fins i tot de la banda sonora d’El diari de Bridget Jones. Totes elles estaran relacionades amb el que es troba una dona al llarg d’una llarga i extensa solteria, de tots els seus alts i baixos i les seves alegries, de les seves anècdotes i experiències (o no experiències) amb els homes.

Un cantautor en solitari

El cantant, compositor i productor Roger Argemí (6 de març) presentarà en acústic cançons amb un enfocament emotiu que van del blues a la música pop. Al concert barrejarà versions de temes amb algunes cançons que ha escrit al llarg de la seva trajectòria i estarà sol davant el perill a l’escenari.

Argemí té dos discos publicats (Un nou sentit i Gravetat), ha compartit duets amb el guanyador d’Eurovisió Måns Zelmerlöw i amb Manu Guix, així com també la seva cançó Ara te’n vas ha format part de la banda sonora de la sèrie Les de l’hoquei i ha fet les seves primeres incursions com a compositor al costat d’altres autors nacionals i internacionals.

Els somnis de Júlia

Finalment Júlia Jové (13 de març) té una llarga trajectòria tant en el musical com en el terreny dramàtic. Ha passat per sèries com El cor de la ciutat o Lo Cartanyà, musicals com Hair, Los Miserables, Pegados, Mar i Cel, Maremar o Fun Home i va demostrar el seu talent com a actriu a Montag 451, L’huracà o Una llum tímida. Comptarà amb l’ajuda del guitarrista Marc Sambola, la violoncel·lista Laura Masferrer i l’alumna Anna Montlló.

Notícies relacionades

Jové explica que «m’agradaria compartir amb vosaltres tot el que les cançons saben de mi i fer-vos partícips del que més m’agrada fer. En una època tan estranya per a tots i totes, m’agradarà sentir que, per un moment, no hi ha màscares, que mentre soni la música el temps ens deixarà ser». En aquest concert li agradaria recuperar les cançons de musicals que escolta habitualment i que voldria interpretar amb l’adaptació dels músics que l’acompanyaran.

I els que repeteixen

Però encara hi ha més, perquè l’èxit d’aquesta sèrie de concerts ha provocat que alguns s’hagin de repetir. Així, Javi Vélez tornarà amb Fem un cafè? aquest mateix dilluns dia 15, Pilar Capellades repassarà una altra vegada la seva llarga trajectòria el 8 de març (més informació sobre tots dos en aquest article) i Albert Bolea (12 de març) qui, acompanyat al piano per Sergi Cuenca i l’alumna Dàmaris Aragón, ens parlarà de la relativitat del temps, dels camins i experiències per on ens porta la vida. Petits grans concerts per sentir-se un espectador privilegiat.

’Nits Km. 0’.

¿On?  a Espai 104 (Doctor Trueta, 104).

¿Quan?  diverses dates, en general, dissabtes, a les 20 hores. Fins al 13 de març

Preu:  10 euros.

Més informació:  a Aules.