On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Els barris de la ciutat celebren el Carnaval

Hi ha concursos de disfresses virtuals, espectacles presencials i més activitats

Els barris de la ciutat celebren el Carnaval
4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

La gran setmana del Carnaval ja és aquí perquè puguem disfressar-nos del que vulguem i aquest any serà diferent, és clar, però això no treu que hi hagi un munt d’activitats previstes, presencials i virtuals, perquè aquesta festa popular no es perdi. N’hi ha institucionals, però també destaca l’esforç que han fet als barris perquè l’ànim no decaigui. No oblidem que «per Carnaval, tot s’hi val», així que preparem-nos a disfrutar en aquestes jornades tan especials.

Avui és el gran dia de l’Arribo, qui dona inici a la festivitat del descontrol, i coneixerem la història del rei Tòtil, que no sap com fer que, en un any tan trist, l’alegria arribi als barcelonins. La millor solució és l’habitual Taronjada al Palau de la Virreina, la batalla definitiva del confeti que es denominarà a K’arriba l’Arribo i estarà orquestrada per Els Comediants. L’acte s’iniciarà a les 18 hores i es podrà seguir-se pels canals de YouTube de Barcelona Cultura i Cultura Popular Barcelona. A les xarxes socials de tots dos s’incorporaran, cada dia fins al dimecres 17, una sèrie de càpsules sobre el rei Tòtil i la reina Belluga.

Actes en viu i xarxes socials

Anem ja als barris on també la diversió està garantida. És important destacar que per a la gran majoria es requereix reserva prèvia. Repassem els actes previstos més destacats. Comencem el viatge a Ciutat Vella on organitzen un taller de màscares (dissabte 13, Fàbrica del Sol), un concurs de disfresses per Instagram amb l’etiqueta #CarnavalassualGotic2021 (divendres, 12) o una exposició de cartells de la Ravalstoltada (del dissabte 13 al 20, al Casal del Barri del Raval). A l’Eixample, el Cotxeres Borrell acollirà el divendres 19 l’obra teatral Carnestoltes, el judici, a càrrec de la companyia Mitja i Mitjoneta. A Sants-Montjuïc hi ha tallers de maquillatge i disfresses virtual (YouTube de la Casa del Rellotge), el muntatge circense The Flamingos, de Los Herrerita (dijous 11, Jardins de Can Ferrero), un taller i espectacle d’ombres gitanes (divendres, 12, Albareda) i el Carnaval Infantil de la Marina (en el seu YouTube i presencial) amb la companyia El Gripau Blau (dissabte, 13).

Visitem ara les Corts, on hi ha un taller i contes sobre La bogeria de Carnestoltes amb Ada Cusidó (divendres 12, Biblioteca Montserrat Abelló), la xerrada L’origen del Carnestoltes: el culte a Dionís (divendres, 12, canal de Youtube del Tomasa Cuevas) i, al mateix centre, representació del recomanable espectacle infantilEl petit poni(dissbate, 13), de Flyhard Produccions. A Sarrià-Sant Gervasi hi ha un concurs de disfresses virtual per Zoom (dissabte, 13), Vivi Lepori presenta el muntatge familiar Celebrem el Carnestoltes (dissabte 13, CC Vallvidrera), però també tindrem la pallassa Mô amb el seu Môesia (dissabte, 13, Casa Orlandai) i un espectacle infantil organitzat per Jordi Callau (dissabte, 13, Casal del Putxet).

De Gràcia a Nou Barris

Un dels districtes més actius és el de Gràcia i ho torna a demostrar en aquestes dates. Cremallera Teatre ofereix Els viatgers dels contes, el dissabte 13 a la plaça de la Llacuna de Lanao, el YouTube de la Sedeta ens convida fins diumenge a veure el Carnaval del Camp d’en Grassot amb imatges d’altres anys, el Tradicionàrius ens ofereix el concert Pedra foguera de Jaume Arnella amb els seus corrandes (dijous, 11), on també se celebrarà l’original recital Grans èxits de la música catalana per jamaicanes (divendres, 12), on Belda i el conjunt Badabadocs reinterpretaran clàssics com Rosó, Al vent o L’Empordà, amb ritmes caribenys i de patxanga. Finalment, l’ascendent Queralt Lahoz, que combina el flamenc amb els ritmes urbans, actuarà al parc de la Creueta del Coll (dissabte, 13).

Notícies relacionades

A Horta-Guinardó hi ha concursos virtuals de disfresses en el seu Instagram, el Carnaval de Sant Joan dels Agudells a la Casa Groga i els contes de La maleta de disfresses amb la pallassa Bleda al centre Matas i Ramis, tots dos divendres, 12. Dissabte hi haurà carnavals als centres del Carmel i Guinardó, així com l’espectacle Carnavaler, amb els Més Tumàcat a la ronda de Dalt amb l’avinguda de Jordà. A Nou Barris es pot participar en el joc Un Carnestoltes de pel·lícula fins diumenge a l’Instagram de la Biblioteca del barri i dissabte hi ha una representació teatral carnavalera a la Zona Nord i animació infantil amb Marta & Cia i el seu Cel·lebrem el Carnaval a la Torre Llobeta.

L’enterrament de la sardina

Sant Andreu s’apunta també a la idea del concurs de disfresses via Instagram en la Societat Cultural La Lira (fins diumenge) i ofereix tallers de cuina, contes i tradicions en la pàgina web del Centre Municipal de Cultura. El Carnaval pròpiament dit se celebrarà al Centre Baró de Viver divendres, mentre que dissabte es presentarà l’espectacle La Calaca, interpretat per la companyia Routart (CC Trinitat Vella) i acabarà divendres 17 amb l’esplèndid musical infantil Els músics de Bremen del Versus Teatre (Can Clariana). Finalment, a Sant Martí hi haurà animació i concurs de disfresses dissabte al parc Sandaru, on també es representarà Caçahistòries, el misteri del Gran Rambutan dels Impro Barcelona. El tradicional enterrament de la sardina de dimecres serà molt limitat i tan sols se celebra als Jardins de Can Ferrero, on haurem de portar la nostra sardina i tindrem una sorpresa, al Centre Ton i Guida de Roquetes i a la web de Cultura Popular de Sant Andreu. Un munt de propostes perquè el rei Carnestoltes pugui seguir al seu tron via pantalla o en persona i puguem continuar disfrutant amb les seves entremaliadures.

Carnaval Barcelona 2021

¿On?  places, carrers i centres cívics de la ciutat i xarxes socials.

¿Quan?  fins al dimecres 17 de febrer.

Preu:  la majoria d’actes són gratuïts.

Més informació:  Ajuntament de Barcelona.